Památkově chráněný domov důchodců v Černožicích by se měl začít opravovat v září

02.08.2016 18:10

Královéhradecký kraj chce letos v září odstartovat opravu Domova důchodců Černožice, konkrétně ubytovacího objektu A. Budova z první republiky má celou řadu nedostatků, které komplikují život klientům i personálu. Rada kraje schválila výsledek veřejné zakázky na stavební práce, kdy vysoutěžené náklady činí 45 milionů korun bez DPH. Původně byly náklady odhadovány na 66 milionů korun bez DPH.

Památkově chráněný domov důchodců v Černožicích by se měl začít opravovat v září
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Přístavbu a rekonstrukci ubytovacího objektu A jsme vysoutěžili za 45 milionů korun bez DPH, což je asi sedmdesát procent původně odhadovaných nákladů. Odpovídá to současnému trendu veřejných soutěží stavebních prací, kdy běžně soutěžíme ceny o třicet procent levněji,“ řekl krajský radní pro investice Josef Dvořák. Smlouva o dílo by měla být podepsána do konce srpna. Od té doby začne běžet lhůta pro zhotovení díla, která je 54 týdnů. „Stavba by tak měla být dokončena v září roku 2017 a na její financování obdrží kraj 75procentní dotaci z Ministerstva práce a sociálních věcí,“ dodal radní Dvořák.

Zrekonstruovaná budova bude společně s navazující přístavbou z roku 2010 funkčním celkem, který zajistí poskytování kvalitních sociálních služeb. Celková kapacita domova se přitom sníží pouze nepatrně – ze 104 na 102 lůžek. I nadále bude kromě seniorů sloužit i osobám s Alzheimerovou chorobou.

Po rekonstrukci bude ubytování řešené převážně dvoulůžkovými pokoji, kdy vždy každé dva pokoje budou mít společné sociální zařízení. K dispozici bude rovněž sprchové křeslo nebo sprchové lůžko. Několik pokojů bude jednolůžkových. Na každém patře také vznikne společenská místnost. Myšleno bylo i na různé sklady a prostory pro technické zázemí. Projekt počítá také s demolicí a následnou výstavbou technického objektu, který bude sloužit jako skla a technické zázemí. Na něj naváže kryté venkovní sezení pro klienty. V plánu je také vybudování seniorského hřiště s aktivizačními prvky na zahradě domova.

Protože se rekonstrukce týká především ubytovacích kapacit, klienti domova budou muset být na nezbytnou dobu přestěhováni. „Dojde k přestěhování asi stovky klientů, a to do GrandParku v Hradci Králové, se kterým jedná Domov důchodců Černožice na základě výběrového řízení. Současně s klienty změní působiště i část zaměstnanců domova,“ popisuje radní Josef Lukášek, který je odpovědný za sociální oblast.

Objekt Domova důchodců Černožice byl vystavěn v roce 1926 jako ubytovna pro dělnice textilní továrny a je nemovitou kulturní památkou. Nepočítá se proto se zateplením fasády. Zateplení se dočká pouze střecha a dojde i na výměnu špaletových oken a venkovních dveří.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…