Památkově chráněný domov důchodců v Černožicích čeká rozsáhlá rekonstrukce za více než 80 milionů

27.01.2016 11:51

Královéhradecký kraj chce letos opravit domov důchodců v Černožicích. Budova z první republiky má celou řadu nedostatků, které komplikují život klientům i personálu. Náklady na rekonstrukci se odhadují na více než 80 milionů korun.

Památkově chráněný domov důchodců v Černožicích čeká rozsáhlá rekonstrukce za více než 80 milionů
Foto: Královéhradecký kraj
Popisek: Královéhradecký kraj, logo.

„Sociální zařízení je umístěné na společné chodbě. Z některých pokojů je vzdálené i více než třicet metrů a nevyhovující je i jejich řešení. Dalším problémem je výšková členitost podlah, která znemožňuje pohyb vozíčkářům a osobám užívajícím chodítka. Ubytování neodpovídá současným trendům a potřebám,“ popisuje radní Josef Lukášek, který je odpovědný za sociální oblast.

„Po rekonstrukci bude ubytování řešené převážně dvoulůžkovými pokoji, kdy vždy každé dva pokoje budou mít společné sociální zařízení. K dispozici bude rovněž sprchové křeslo nebo sprchové lůžko. Několik pokojů bude jednolůžkových. Na každém patře také vznikne společenská místnost. Myšleno bylo i na různé sklady a prostory pro technické zázemí,“ doplňuje radní Josef Dvořák, v jehož gesci jsou krajské investice.

Zrekonstruovaná budova bude společně s navazující přístavbou z roku 2010 funkčním celkem, který zajistí poskytování kvalitních sociálních služeb. Celková kapacita domova se přitom sníží pouze nepatrně – ze 104 na 102 lůžek. I nadále bude kromě běžných seniorů sloužit i osobám s Alzheimerovou demencí.

Projekt počítá také s demolicí a následnou výstavbou technického objektu, který bude sloužit jako sklad, zázemí údržbáře, přístřeší pro zahradní techniku a služební automobil. Na něj naváže kryté venkovní sezení pro klienty. V plánu je také vybudování seniorského hřiště s aktivizačními prvky na zahradě domova. Úpravy se dotknou i čelního plotu a příjezdových ploch pro sanity, zásobování a návštěvy.

Objekt vznikl v roce 1926 jako ubytovna pro dělnice textilní továrny a je nemovitou kulturní památkou. Nepočítá se proto se zateplením fasády. Zateplení se dočká pouze střecha a dojde i na výměnu špaletových oken a venkovních dveří. Náklady na rekonstrukci, jejíž délka se odhaduje na 14 měsíců, jsou předběžně vyčíslené na zhruba 86 milionů včetně DPH. Až 75 procent by ale mohla pokrýt dotace, o níž bude kraj žádat Ministerstvo práce a sociálních věcí. Jelikož se jedná o jednu z nejvýznamnějších krajských investic v letošním roce, musí záměr schválit také krajské zastupitelstvo.

Královéhradecký kraj je zřizovatelem šestnácti domovů pro seniory.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…