Památky dostávají v Pardubickém kraji stále větší šanci

12.09.2018 16:20

Pardubický kraj průběžně kontroluje, jak je naplňována koncepce podpory památkové péče na tomto území. Z poslední zprávy, kterou tento týden projednali radní, vyplývá, že v současné době je v krajském dotačním programu na podporu památkové péče téměř 15 milionů korun, kraj ve své režii rekonstruuje památky za 73 milionů korun a hodnota rozpracovaných evropských projektů na památkách v kraji je 525 milionů korun.

Památky dostávají v Pardubickém kraji stále větší šanci
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„Ochrana památek byla u nás dlouhodobě podfinancovaná, snažíme se to v současném období napravit. Nahrává nám i skutečnost, že právě nyní je na kulturní památky možné čerpat dotace Evropské unie. Možná se to nezdá, ale Pardubický kraj je majitelem velkého množství památkově chráněných objektů, ve kterých sídlí jeho příspěvkové organizace,“ říká 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.

Dotační program

V průběhu posledních dvou let narostl dotační Program podpory památkové péče na 14,2 milionu korun v letošním roce. „Vážíme si všech vlastníků, kteří chtějí ať už velké památky, nebo i ty drobné, udržovat v dobrém stavu a chránit pro další generace. Naše pomoc je určitým stimulem, který je pro ně důležitý. Jako optimální vidíme pro příští léta v tomto programu částku 20 milionů korun,“ konstatuje Línek.

Revitalizace kulturních památek

Pardubický kraj v současné době připravuje obnovu řady kulturních památek ve svém vlastnictví. Financovat ji bude ze svého rozpočtu. Jedná se například o stavební úpravy kulturní památky Liniové opevnění - Dělostřelecká tvrz Bouda, opravu hradebních zdí a mostku Zámku Pardubice, vybudování nového reprezentativního sálu a nových expozic Východočeského muzea, úpravy Domu hudby, rekonstrukce části Portmonea v Litomyšli a další.

Evropské fondy

Na obnovu památek využívá kraj v současné době všechny dostupné evropské fondy. Týká se to například Příhrádku Pardubice, Zámku Pardubice, depozitářů pro Východočeské muzeum, zateplování historických budov muzeí, Winternitzových automatických mlýnů a dalších projektů.

Památky dalších vlastníků

„Aby mohly i další vlastníci památek v kraji žádat o dotace z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury České republiky, spolufinancujeme je i z krajského rozpočtu. V minulých letech to byly například příspěvky pro obnovu střech kostela Nanebevzetí P. Marie v Chrudimi, na obnovu Larischovy vily v Pardubicích, průzkumy v kapli sv. Jana Nepomuckého v Letohradě a další,“ dodal Roman Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…