Památky oslaví svůj den a dovolí nahlédnout do nepřístupných prostor

13.04.2018 18:50

Ve středu 18. dubna si připomeneme Mezinárodní den památek a sídel, který organizace UNESCO vyhlásila již v roce 1982. V tento den se tradičně pořádají akce s cílem zvýšit povědomí o památkách a památkové péči.

Památky oslaví svůj den a dovolí nahlédnout do nepřístupných prostor
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Také hrady, zámky a další objekty ve správě NPÚ si při této příležitosti připravily pestrý program, který bude trvat hned dva dubnové víkendy.

O prvním víkendu, 14. a 15. dubna, si Mezinárodní den památek budou připomínat například na hradě Grabštejn, kde si jako každý rok připravili program věnovaný době renesance. Pro návštěvníky budou připraveny speciální prohlídky interiérů z tohoto období, navíc budou mít příležitost ochutnat renesanční speciality vařené přímo na ohni na nádvoří. Přes celý víkend nabídne hrad Bítov zdarma prohlídku břitové věže s hladomornou a mučírnou, zámek Duchcov zase otevře návštěvníkům prostory, do kterých běžně nelze nahlédnout. Na zámku Náchod se můžete těšit na speciální prohlídky exteriérů zámeckého areálu, které budou zaměřené na stavební aktivity Ottavia I. Piccolomini, a prohlídku zámecké kaple Nanebevzetí Panny Marie.

Přímo v Den památek a sídel, tedy ve středu 18. dubna, je možné navštívit například zámek Velké Březno, kde ukážou obvykle nepřístupná místa, či Jezeří, kde se uskuteční netradiční rozšířené prohlídky zámku. V kostele Nanebevzetí Panny Marie v Mostě budou mít na počest tohoto dne návštěvníci prohlídku za snížené vstupné, navíc si na památku odnesou domů drobný suvenýr. Zlevněné vstupné v tento den nabídne také hrad Bouzov.

Mnoho objektů si bude připomínat tento významný den ještě následující víkend, ve dnech 21. a 22. dubna. Některé památky v tyto dny dokonce nabízí možnost uplatnění tzv. reciproční vstupenky. Pokud navštívíte jeden z objektů zapojených do této akce, můžete navštívit druhý zdarma. Den památek v tomto termínu oslaví také na zámku v Telči, kde bude zpřístupněna zámecká kaple Všech svatých a návštěvník získá volný vstup do zámecké galerie. Zapojí se též Veltrusy, kde během uplynulých dvou let v rámci Mezinárodního dne památek a sídel zprovoznili zámecké hodiny a také jejich cimbály. Po oba dny je možné vyslechnout komentované prohlídky hradu Landštejn, které se zaměří na diplomatické cesty majitelů hradu.

V sobotu si zájemci mohou prohlédnout interiéry kostela sv. Víta v Zahrádce s odborným výkladem o historii a stavební podobě kostela a zaniklého městečka. Důl Michal nabízí v tento den projížďku historickými vozidly. Na návštěvníky zde bude čekat parta ostřílených havířů, kteří jim přiblíží těžkou práci horníka a historii této autentické národní kulturní památky. Mimořádná prohlídka se v sobotu uskuteční také v prostorách kláštera Zlatá Koruna, při které návštěvník nahlédne do nově zrestaurovaných a upravených prostor.

Na obnovy se zaměří také v Lysicích. V rámci Mezinárodního dne památek a sídel se budou konat speciální prohlídky zámeckého areálu se zaměřením na restaurování mobiliáře a obnovy staveb. Podobné téma si vybral i zámek Stekník. U příležitosti letošního Dne památek budou mít návštěvníci vůbec první možnost mimořádně navštívit prostory západního křídla, které procházejí od podzimu 2017 obnovou. Restaurovány jsou například kachlová kamna a krby, vitraje v oknech jídelny, parketové podlahy, dřevěné obklady stěn, všechny dveře, okna, včetně kování a zámků a samozřejmě nástěnné malby. Součástí prohlídky bude i krátká projekce o současné obnově a restaurování zámku.

Na většinu akcí je nutná rezervace, proto dlouho neváhejte a rezervujte si včas místa na vaše oblíbené památky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…