Památník národního písemnictví zahájil největší výstavní projekt tohoto roku výstavu Naše Francie

13.05.2018 8:20

Francouzská poezie v českých překladech a ilustracíchpředstavuje více než 130 děl, které přiblíží silný vliv francouzské literatury na českou kulturu 20. století.

Památník národního písemnictví zahájil největší výstavní projekt tohoto roku výstavu Naše Francie
Foto: prague.eu
Popisek: Památník národního písemnictví

Mezi nimi například ilustrace francouzské poezie od Josefa Šímy nebo Toyen, které si návštěvníci výstavy mohou prohlédnout vůbec poprvé. Výstavu, která je unikátní celkovou kompozicí děl, pořádá Památník národního písemnictví k 100. výročí založení Československa. V letohrádku Hvězda je k vidění do 31. října 2018. Kurátorem je profesor Antoine Marès, vedoucí Katedry soudobých dějin střední Evropy na pařížské Sorbonně, ve spolupráci s Terezou Riedlbauchovou. Výstava je součástí Evropského roku kulturního dědictví 2018 a projektu Společné století.

Výstavu doprovodí stejnojmenná publikace, která vychází u příležitosti založení Československa, na němž se Francie výrazně podílela. „Kromě českých překladů se publikace zabývá řadou významných českých ilustrátorů a je také příspěvkem k problematice knižní kultury,“ dodává k publikaci ředitel Památníku národního písemnictví Zdeněk Freisleben. V rámci doprovodného programu výstavy proběhnou komentované prohlídky, přednášky, básnická čtení, multimediální projekty a studijní intervence kateder romanistiky českých a moravských univerzit, které vyvrcholí sympoziem s CEFRESem. Výstava Naše Francie. Francouzská poezie v českých překladech a ilustracíchse koná pod záštitou ministra kultury Ilji Šmída, radního hlavního města Prahy Jana Wolfa a velvyslance Francie v České republice Rolanda Galharagua.

11. května 2018 – 31. října 2018

Výstava Naše Francie. Francouzská poezie v českých překladech a ilustracích
Letohrádek Hvězda
Obora Hvězda, Praha 6 – Liboc
Kurátoři výstavy: Antoine Marès ve spolupráci s Terezou Riedlbauchovou

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…