Společnost Unilever, divize Food Solutions, oznámila, že její šéfkuchař Jan Davídek (31), který je zároveň vedoucím mladého kuchařského týmu Czech Chefs, se ve dvoučlenném soutěžním týmu společně s kolegou Antonínem Bradáčem (Electrolux Professional), zúčastnili v thajském Bangkoku ve dnech 2. - 3. srpna 2014 elitní mezinárodní kuchařské soutěže národních týmů Thailand Culinary World Challenge 2014, ze které si přivezli celkové prvenství a velký pohár s prémií 10 tisíc USD pro absolutní vítěze soutěže a 1 tisíc USD pro nejlepší tým v kategorii národních jídel. Český tým byl navíc jediným evropským kuchařským týmem v celé soutěži, a přesto dokázal uspět v tvrdé konkurenci 10 elitních národních kuchařských týmů jako např. USA, Číny, Malajsie, Kambodži, Singapuru, Jižní Koreje, nebo Tchajwanu.
Mezinárodní kuchařskou soutěž Thailand Culinary World Challenge 2014 organizuje thajský National Food Institute a thajské ministerstvo průmyslu s cílem propagace thajské kuchyně a gastronomie v mezinárodní kuchařské komunitě. Soutěž se konala v obchodním centru Central Chidlom v centru thajské metropole Bangkoku.
Úkolem dvoučlenných soutěžních kuchařských týmů bylo během dvou dnů připravit první den soutěže typické a autentické národní tříchodové menu sestávající ze studeného a/nebo teplého předkrmu, salátu nebo jejich kombinace, teplé polévky a hlavního chodu a druhý den soutěže pak klasické thajské menu za použití výhradně thajských ingrediencí dodaných organizátory soutěže sestávající opět ze studeného, nebo teplého předkrmu, nebo snacku či salátu, teplé polévky a hlavního chodu podávaného s jasmínovou rýží vařenou v páře. Na přípravu obou tříchodových menu měli soutěžní týmy vždy 90 minut času. O výsledcích soutěže rozhodovala odborná porota složená ze 7 thajských a 7 mezinárodních rozhodčích, která hodnotila kromě chuti, také vzhled a prezentaci soutěžních menu, čistotu, efektivitu a techniku kuchařů na pracovišti, bezpečnost a hygienu, úroveň servírování a aranžování pokrmu na talíři a na stole včetně jídelního lístku a receptu, nebo úspornost při práci se surovinami.
„Tento úspěch je pro mě osobně jako kuchaře a pro celý náš tým zatím největším soutěžním úspěchem jakého jsme dosáhli, takže si ho opravdu velmi vážíme a je pro nás zároveň obrovskou motivací před další mezinárodní gastronomickou soutěží Pattaya City Culinary Cup 2014, která se koná opět v Thajsku 15. - 17. srpna a na kterou v těchto dnech odjíždíme, tentokrát s celým osmičlenným týmem kuchařů Czech Chefs a jedním cukrářem obhajovat loňské stříbro,“ komentuje úspěch Jan Davídek, šéfkuchař Unilever Food Solutions a vedoucí kuchařského týmu Czech Chefs a dále stručně popisuje přípravy, průběh a bezprostřední dojmy ze soutěže Thailand Culinary World Challenge 2014: “Thajskou kuchyni jsme doma trénovali za pomoci thajského kuchaře, který nám naše pokrmy ochutnával a i když ji známe a vaříme docela často (např. na Pattaya City Culinary Cup jedou letos soutěžit již popáté), trefit se do chuti a hlavně autentičnosti tradičních thajských jídel není úplně nejjednodušší. Je třeba skloubit chutě, které musí po sobě navazovat: pálivé, kyselé, sladké……nebo slané, pálivé, kyselé. Za 90 minut musí byt připravené kompletní menu tedy předkrm nebo salát, polévka a hlavní chod a 20 degustačních porcí.“
„První den jsme vařili českou kuchyni, kterou máme, jak se říká, v malíčku, ale je časově velmi náročná na přípravu (knedlík, dušené maso, zelí, polévka, provaření mouky, pošírované vejce…atd.). Tam jsme bojovali hodně s časem. Druhý den jsme vařili thajskou kuchyni, kde jsme už nebojovali tolik s časem, ale spíše s chutí, aby jídlo chutnalo opravdu tak jak tradičně má, což se nám nakonec povedlo. Musela se vařit originální thajská kuchyně, žádné fusion, žádné postupy a recepty, které nejsou tradiční, takže třeba zelenou kari pastu jsme si sami tloukli v hmoždíři ze všech asi 10 ingrediencí. To samé i v případě dresinku na pálivý salát,“ uzavírá Jan Davídek.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva