Pardubická nemocnice: Teroristický útok spustil traumatologický plán

22.10.2017 17:24

Pardubická nemocnice při fiktivním teroristickém útoku ukázala připravenost na mimořádnou událost s větším počtem zraněných.

Pardubická nemocnice: Teroristický útok spustil traumatologický plán
Foto: nempk.cz
Popisek: Krajská nemocnice Pardubice

Krátce po desáté hodině přichází informace, která běžný den v Pardubické nemocnici mění v mimořádnou událost. Připravte se na transport většího počtu zraněných po výbuchu, hlásí záchranáři. Během pár minut je aktivován traumatologický plán a vše je nachystáno na příjezd prvních pacientů. Naštěstí fiktivních…

V Pardubicích proběhla druhá část cvičení Agens 2017, v němž jednotlivé složky Integrovaného záchranného systému ve spolupráci s městem a armádou předvedly svou součinnost pro případ hromadného neštěstí. Pochopitelně se zapojila i Pardubická nemocnice.

„Když se podíváme na události ve světě, není pochyb o tom, že je potřeba provádět podobná cvičení a být připraven na mimořádné události. Bohužel k teroristickým útokům dochází stále častěji,“ pronesl Josef Vamberský, krizový manažer Nemocnice Pardubického kraje. „Toto cvičení nám dalo možnost vyzkoušet si aktualizovaný traumatologický plán a zjistit případné nedostatky, na kterých je potřeba ještě zapracovat,“ dodal.

V rámci cvičení se jednalo o výbuch vozidla v prostoru vysokoškolských kolejí. Byl o to závažnější, že uvnitř dodávky byla uložena nervově paralytická chemická zbraň Sarin. „Zranění tak nemohli být k ošetření do nemocnice přivezeni okamžitě, ale nejprve museli hasiči provést jejich dekontaminaci,“ poznamenal Vamberský.

První zraněný z teroristického útoku byl na Emergency Pardubické nemocnice transportován zhruba padesát minut po spuštění traumatologického plánu. Během hodiny jich bylo přivezeno ještě dalších patnáct. Jednalo se čtyři těžce, stejný počet středně těžce a osm lehce zraněných. „Při příjmu jsme jedno středně těžké zranění překlasifikovali na těžké, šlo o vnitrobřišní krvácení. Není to nic mimořádného. Triáž na místě probíhá v rychlosti, může dojít ke změně,“ uvedl Martin Carda, primář oddělení úrazové chirurgie Chirurgické kliniky a zároveň vedoucí lékařského zásahového týmu.

Na Emergency pochopitelně dorazili postupně nejprve zranění s označení P1, tedy nejvážnější případy. „Jednalo se o pacienty v bezvědomí, s pneumotoraxy, otevřeným poraněním břicha nebo s otevřenými zlomeninami,“ popsal primář Carda a dodal: „V opačném spektru úrazů šlo o drobné zlomeniny nebo lehčí pohmožděniny.“

Poslední zraněné přivezla záchranka dvě minuty před polednem. A o čtvrt hodiny později byl traumatologický plán deaktivován.

„Vše šlo hladce a podle plánu, Všichni se ke cvičení přistoupili profesionálně, znali svoje úkoly. Samozřejmě ještě provedeme podrobné zhodnocení. Určitě najdeme pár drobností, které můžeme zlepšit. Ale už teď můžeme říct, že jsme připraveni na mimořádnou událost,“ pronesl primář Carda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…