Pardubická společnost RETIA dodala Armádě České republiky již šestý radar ReVISOR

30.06.2017 13:41

Ve čtvrtek 29. června byl završen další z úspěšných projektů pardubické společnosti RETIA, předního českého výrobce radarové techniky a speciální elektroniky. Zástupci firmy v tento den předali Armádě České republiky další radar ReVISOR, čímž byl splněn kontrakt rozvržený na několik let.

Pardubická společnost RETIA dodala Armádě České republiky již šestý radar ReVISOR
Foto: Retia
Popisek: Retia

Šestý dodaný radarový senzor ReVISOR dále rozšíří schopnosti české armády v oblasti protivzdušné obrany. RETIA, která systém ReVISOR kompletně vyvinula a také vyrábí, předala první kus do užívání v dubnu 2014, poslední dva radarové systémy vojáci obdrželi během první poloviny roku 2017. „ReVISOR se ve službách AČR plně osvědčil, což je pro nás jako firmu důležitá reference. Navíc je to ale důkaz, že špičkové radarové systémy může české armádě dodávat nebo se na jejich výrobě podílet český výrobce. Tím má stát jistotu, že se v takto strategické oblasti může spoléhat na domácí zdroje,“ řekl obchodní ředitel společnosti RETIA Petr Tichý.

ReVISOR představuje základní prostředek radarového průzkumu vzdušného prostoru v sestavě systémů protivzdušné obrany velmi krátkého dosahu VSHORAD (Very Short Range Air Defence) nebo krátkého dosahu SHORAD (Short Range Air Defence). Tyto systémy mají uplatnění v rámci ochrany vlastních jednotek či při ochraně bodových objektů proti vzdušnému napadení (letecké základny, objekty se zásadním významem pro chod státu). V české armádě je ReVISOR využíván především jako podpora protiletadlových raketových systémů RBS-70, jež jsou ve výzbroji strakonického 25. protiletadlového raketového pluku.

ReVISOR je schopen detekovat a identifikovat vzdušné cíle i předávat o nich informace v reálném čase nadřazeným velitelským stanovištím či přímo bateriím protiletadlových raketových prostředků díky schopnosti autonomního nasazení s tzv. C2 modulem. ReVISOR je také plně interoperabilní v rámci NATO a je běžně používán českou armádou v součinnosti s prostředky velení a řízení ozbrojených sil NATO v rámci mezinárodních cvičení. V souvislosti se zmiňovaným výcvikem vojáků nabízí RETIA mimo jiné produkt, který prezentovala na nedávném veletrhu IDET 2017. Jde o optoelektronický systém RetTRACK, který umožňuje zaznamenávat průběh střelby protiletadlového raketového systému na cíl a provádět její následné vyhodnocení a vysoce přesný rozbor úspěšnosti palby.

Pro českou armádu navíc společnost RETIA v oblasti radarové techniky připravuje společně s izraelskou společností ELTA výrobu nových radarů kategorie MADR. Ministerstvo obrany vybralo typ ELTA EL/M-2084, pro nějž bude RETIA zajišťovat výrobu komponentů a servisní služby po celou dobu životnosti radarových systémů. V minulosti také RETIA pro českou armádu například modernizovala protiletadlové raketové systémy 2K12 KUB nebo vyvinula, vyrobila a zajistila implementaci systému velení a řízení palby RACCOS.

RETIA před nedávnem také mimo jiné završila dodávky pro unikátní systém Alliance Ground Surveillance (AGS) Severoatlantické aliance, jenž slouží k monitorování pozemní situace v určené oblasti a lokalizaci cílů na zemi i moři. RETIA v rámci tohoto aliančního programu dodala speciální mobilní kontejnerová pracoviště operátorů, kteří budou vyhodnocovat informace získané z bezpilotních prostředků.

O společnosti RETIA

RETIA a.s. byla založena koncem roku 1993 týmem inženýrů, spolupracovníků z bývalé pardubické Tesly. RETIA je technologickou společností, která vyvíjí, vyrábí a modernizuje radary, raketové prostředky, systémy velení a řízení, záznamové systémy, UWB lokalizační zařízení a komunikační systémy. Tyto produkty dodává Armádě ČR i armádám spojeneckých států NATO, přímo Severoatlantické alianci a dalším vojenským i civilním zákazníkům v ČR i ve více jak 40 zemích světa. Více než dvě třetiny tržeb realizuje RETIA exportem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…