Pardubický kraj: Archeoskanzen v Nasavrkách se rozroste na Zemi Keltů

23.04.2018 7:32

Předpremiéra krátkého hraného filmu Allar sále Jana Kašpara na Pardubickém kraji předznamenala novou etapu činnosti spolku Boii a keltského archeoskanzenu v Nasavrkách. Aktivity sdružení přišli podpořit 1. náměstek hejtmana Roman Línek, radní Hana Štěpánová, jejich dlouholetý patron, krajský zastupitel a senátor Petr Šilar, a starosta Nasavrk Milan Chvojka.

Pardubický kraj: Archeoskanzen v Nasavrkách se rozroste na Zemi Keltů
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Příběh, kolem kterého se film Allar odehrává, zachycuje život na keltském sídlišti (oppidu) v době Samhainu, tedy ve dnech na přelomu října a listopadu. Hlavním námětem je vztah druida Allara a sirotka, kterému psanci zabijí matku, Kegana. Film zobrazuje vztah předků k duchovnímu tajemnému světu bohů a bohyň. Ve filmu hrají Václav Dušek, Václav Němec, Veronika Malá, Monika Němcová, Kateřina Falcová a Tomáš Jakoubek. Jako režisér se nelehkého úkolu ujal Vít Mazánek, který společně s Štěpánem Hakem také zpracoval námět a scénář.

Film není pouhým romantickým zobrazením dané doby, ale tvůrci si dali záležet na historické přesnosti a autentičnosti. Rekvizity, i části děje, byly konzultovány s historiky i archeology, aby vše odpovídalo době, ve které se snímek odehrává. Tou je mladší doba železná, přesněji období laténské kultury v českých krajích. Snímek tak prezentuje keltský skanzen a Kelty v Nasavrkách a pro návštěvníky bude emotivním úvodem k dalšímu poznání této etapy historie.

Oficiální premiéra filmu je naplánována na pondělí 23. dubna v Divadle 29.

Spojení keltských aktivit v okolí Nasavrk

Zároveň zde spolek Boii představil nový projekt Země Keltů, která zahrnuje území v Železných horách okolo Nasavrk. Před více než dvěma tisíci lety zde žili Keltové a u nedalekého Hradiště nad ostrožnou nad řekou Chrudimkou vystavěli své sídlo – oppidum – pravěké město. Otevření Země Keltů se uskuteční při bujarých oslavách keltského svátku Beltain v sobotu 5. května 2018 na skanzenu v Nasavrkách.

V Zemi Keltů se tak spojí všechny „keltské aktivity“ z okolí Nasavrk: keltská naučná stezka, expozice Po stopách Keltů a samozřejmě skanzen pod jednu značku. Vzniká tak ucelený koncept zaměřený na podporu cestovního ruchu v Pardubickém kraji.

„Země Keltů není jenom fyzické místo, ale jedná se zároveň i o určitou myšlenku a ideu, je do ní začleněn i festival Lughnasad,na který přijíždějí lidé z celé Evropy. Pocit spolupráce, dobrovolnictví i sounáležitosti je to, co bychom u nás rádi vytvářeli a šířili i dále,“ říká Jiří Kalát ze spolku Boii a pokračuje: „V Zemi Keltů nechceme vytvářet „pouhou“ archeologickou památku, ale jde nám i o vytvoření místa, které budou sloužit k rozvíjení dovedností a vztahu k přírodě, krajině, tradicím a kultuře.“

Spolek připravuje zejména pro mladé návštěvníky množství aktivit založených na historických skutečnostech. Budou mít k dispozici různé „balíčky“ s nástroji, nářadím, materiálem nebo náčiním pro vyzkoušení si např. střelby z luku či praku, výrobu lžíce, vytvoření tkaniny či oděvu.

V současné době se spolku Boii podařilo dokončit další fázi výstavby skanzenu, ve které se zkvalitnilo zázemí pro návštěvníky, dokončuje se hřiště pro děti a přibyly i další menší stavby.

Na vytváření a rozvoji Země Keltů se podílí Město Nasavrky, Pardubický kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj a další partneři a dobrovolníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

10:17 Český statistický úřad: Vývoz i dovoz v březnu meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v březnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách př…