Pardubický kraj: Areál Vitky Brněnec není kontaminovaný, znečištění vody nehrozí

17.09.2018 12:54

V areálu bývalé Vitky Brněnec byly dokončeny práce, jejichž cílem bylo zjistit, zda a případně v jaké míře je kontaminována půda, podzemní vody či sousední řeka Svitava.

Pardubický kraj: Areál Vitky Brněnec není kontaminovaný, znečištění vody nehrozí
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Oproti původním předpokladům bylo zjištěno, že míra kontaminace je naprosto minimální a přítomnost rizika pro lidské zdraví a ekosystémy je tak v současné době vyloučena. Pardubický kraj získal na tyto zjišťovací práce finanční prostředky v rámci operačního programu Životní prostředí.

„I přesto, že areál není v majetku Pardubického kraje, snažíme se již delší dobu udělat vše, co je v našich silách abychom zamezili volnému přístupu k nebezpečným odpadům a zjistili, zda nejsou ohroženy vodní zdroje a půda v okolí areálu. Cílem této analýzy, na kterou jsme získali dotaci z operačního programu Životní prostředí, bylo zjistit, zda je ve větším měřítku kontaminována zemina, stavební konstrukce, ale také podzemní vody a blízká řeka Svitava. Naštěstí se v rámci dvoukolového měření žádné nadlimitní znečištění ohrožující přírodu či člověka neprokázalo,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že celkové náklady analýzy činily necelých 900 tisíc korun.

„Nyní leží na stole otázka, jaké bude další směřování areálu. Stále jsem přesvědčený, že by mělo dojít k celkové sanaci a úpravě areálu, který je dnes brownfieldem. Investorem však rozhodně nemůže být kraj. Předpokládám, že problémem bude vlastnická struktura, ale také finanční nákladnost případného projektu,“ dodal hejtman Netolický.

Již koncem roku 2015 byly z areálu odstraněny nebezpečné odpady, mezi kterými největší skupinu tvořily organické látky, ropné látky a netoxické anorganické soli. „Přibližně 30 tun odpadů, které se nacházely v nezabezpečeném areálu, bylo převezeno k likvidaci do spalovny průmyslových odpadů v Ostravě. Navíc na základě Vitky Brněnec vznikl dotační program Ministerstva životního prostředí, který umožnil likvidaci obdobných ekologických zátěží nejen v našem kraji,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí, zemědělství a venkova Václav Kroutil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …