Pardubický kraj: Centrální dispečink nepřipraví železničáře o práci

23.04.2015 8:00

Na železničním uzlu v České Třebové se uskutečnila trojce jednání za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického.

Pardubický kraj: Centrální dispečink nepřipraví železničáře o práci
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

Hejtman postupně jednal s přednostou železniční stanice Česká Třebová Zdeňkem Kudrnou, zástupci Provozní jednotky ČD Cargo a zástupci Depa kolejových vozidel. Společnými tématy byla nejen propustnost železničního uzlu pro osobní, ale především pro nákladní dopravu či možné rekonstrukce na regionálních železničních tratích. Hejtman se zajímal také o zřízení centrálního dispečinku a jeho dopad na obslužnost trati a zaměstnanost.

„Je pro mě důležité, aby byla zajištěna bezproblémová propustnost železniční dopravy přes železniční uzel také v souvislosti s jednotlivými výlukami na trati. Řešili jsme také některé problematické části regionální železnice. Především pak přejezd na trati Rudoltice – Letohrad, kde není plně využita rychlostní kapacita nasazených vozů Stadler, které zde musejí brzdit až na 30 kilometrů za hodinu,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který během jednání zmínil také další úseky. Především pak úsek Třebovice – Moravská Třebová, kde bude zmodernizováno pět kilometrů trati. „Mezi dalšími problematickými úseky vnímám železniční přejezdy na trati z Moravské do České Třebové, jelikož jejich stav v současné době neumožňuje navýšení traťové rychlosti a zkrácení přepravní doby. Velký potenciál vidím také v trati z Chocně do Litomyšle, kde však bude nutné vyřešit nejen přejezdy při průjezdu Vysokým Mýtem,“ vyjmenoval některé z tratí hejtman Netolický. Posledním diskutovaným tématem bylo zřízení centrálního dispečinku. „Především mne zajímal dopad vybudování centrálního dispečinku na zaměstnanost. Byl jsem však ubezpečen, že pracovní místa masově zanikat nebudou. Zároveň jsem byl detailně seznámen s fungováním celého systému,“ dodal k jednání hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…