Pardubický kraj: Centrální příjem v Ústí nad Orlicí chceme hradit z vlastních zdrojů

13.03.2019 7:36

Významnou krajskou investicí, která bude zahájena již v letošním roce, je stavba Centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici. Vedle příprav na samotné zahájení dvouetapové stavby, řeší kraj také financování celého projektu.

Pardubický kraj: Centrální příjem v Ústí nad Orlicí chceme hradit z vlastních zdrojů
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

I díky dobrému hospodaření a úpravám projektu, se kraji zřejmě podaří celou investici zafinancovat z vlastních zdrojů oproti původnímu předpokladu čerpání úvěru Evropské investiční banky. Celkové náklady stavby I. a II. etapy bez přístrojového vybavení činí přes 446 milionů korun včetně DPH před výběrovým řízením na dodavatele stavby.

„Financování takto náročných staveb není jednoduchá záležitost, a proto pravidelně debatujeme o tom, jaký způsob bude pro rozpočet kraje tím nejlepším. V tuto chvíli se jeví jako velmi reálná varianta, že nebudeme muset na financování celé stavby, která je rozdělena do dvou etap, využít úvěr Evropské investiční banky. I přesto, že postupem času narůstaly náklady na celou stavbu, tak se nám díky dobrému řízení krajských financí a ekonomicky dobrému roku 2018 podaří pro zafinancování stavby za 446 milionů korun včetně DPH využít výhradně prostředky z krajského rozpočtu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Ukazuje se, že způsob, jakým každoročně nastavujeme rozpočet kraje, je velmi efektivní. Díky zapojování zvýšeného inkasa daní tak můžeme investičně posílit všechny kapitoly krajského rozpočtu, ale především si vytvořit rezervu na financování stěžejních investic. Mezi ty centrální příjem v Orlickoústecké nemocnici jednoznačně patří, a proto mu věnujeme zvýšenou pozornost i rámci projektových příprav,“ sdělil hejtman Netolický.

Stavba centrálního příjmu je rozdělena na dvě etapy. Ta první, za částku mírně přesahující 69 milionů korun, obsahuje přeložky kabelových tras silnoproudé elektrotechniky, nové rozvody a přípojky vodovodu, kanalizace, plynovodu, venkovní rozvody osvětlení, elektronických komunikací a medicinálních plynů. „Součástí této etapy je rovněž výstavba energobloku, skladu tlakových láhví a provedení přilehlých komunikací, terénních a sadových úprav. V případě druhé etapy, kde bychom chtěli v dubnu zahájit výběrové řízení na dodavatele stavby, se nyní pohybujeme na předpokládaných nákladech 377 milionů korun včetně DPH,“ uvedl radní Ladislav Valtr. „Jsem každopádně velmi rád, že výnosy zlepšeného hospodaření kraje směřují v rámci přerozdělování primárně právě do investic ve zdravotnictví,“ dodal Valtr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…