Pardubický kraj: Dobrovolní hasiči obcí vylepší své vybavení za miliony

20.03.2014 16:00

Pardubice (20. 3. 2014) - Rada Pardubického kraje schválila rozdělení 4,415 milionů korun pro jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí. Krajskou dotaci využijí sbory na pořízení a opravy dopravních a cisternových požárních vozidel, na nákup plovoucích a kalových čerpadel, elektrocentrál a dýchací techniky. Návrh radních na rozdělení peníze musí ještě odsouhlasit zastupitelstvo.

Pardubický kraj: Dobrovolní hasiči obcí vylepší své vybavení za miliony
Foto: Pardubický kraj
Popisek: SDH Jaroměřice

„V krajském rozpočtu se nám daří držet pro sdružení dobrovolných hasičů obcí stabilní finanční podporu ve výši 5 milionů korun. Počítáme tedy ještě s druhým kolem, kde bude rozdělen zbytek. Peníze jsou určeny do obnovy vybavení, bez kterého se hasiči v akci neobejdou. Klíčovou roli těchto složek při ochraně života a majetku nebo jejich podíl na společenském životě v obcích snad již není třeba ani zdůrazňovat,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. 

Peníze se rozdělují na základě jasně stanovených pravidel na celé volební období. Obce podávají žádosti na kraj, kde se sumarizují. Návrh rozdělení dotací posuzuje odborná komise. „V této komisi mají své zastoupení profesionální i dobrovolní hasiči, kteří umí nejlépe odhadnout potřeby. Klademe důraz na to, aby byly dotace rozdělovány rovnoměrně a pokrývaly území celého kraje. Například výměna některých starých vozidel AVIA za mikrobusy dobrovolným hasičům výrazně usnadní život, neboť na tato vozidla nebudou potřebovat řidičský průkaz na nákladní automobily jako doposud,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický.

Rozdělení dotací za několik posledních let Pardubický kraj zveřejňuje na svých internetových stránkách, kde se každý může přesvědčit o tom, kolik peněz jednotlivé obce obdržely.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…