Pardubický kraj: Domov Na cestě je vlajkovou lodí reformy psychiatrické péče

17.12.2019 19:38

V závěru minulého týdne to v Tyršově ulici ve Skutči žilo. Uskutečnilo se tu slavnostní otevření nového centra příspěvkové organizace Pardubického kraje, Domova Na cestě (dříve Domova na hradě Rychmburk).

Pardubický kraj: Domov Na cestě je vlajkovou lodí reformy psychiatrické péče
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Organizace, která se příští rok definitivně vystěhuje z historických prostor hradu, tak změnila název, vizuální styl i adresu. Zároveň otevřela komunitní prostory z názvem TAKSIS, a to nejen pro své klienty, ale také pro různé místní spolky či další zájemce.

„Je neuvěřitelné, jakou změnou Domov na hradě Rychmburk prošel. Vzpomínám si, jak jsme před třemi lety přemýšleli o tom, jak náročné bude opustit hrad. Dnes stojíme v nových prostorách nové organizace s novými přístupy v práci s lidmi s duševním onemocněním. Je zde vidět obrovský kus odvedené práce, zápal pro dobrou věc a otevřenost k novým přístupům. Přeji všem v Domově Na cestě, aby ta následná cesta byla opět přínosná a inspirativní,“ komentoval na slavnostním otevření nový název radní pro sociální oblast a neziskový sektor Pavel Šotola.

Program slavnostního dne byl velmi pestrý. Během dopoledne přijeli do Domova Na cestě kolegové z Holandska, konkrétně z organizace Nei Skoen z města Helmond. Jejich přítomnost byla více než aktivní. Uspořádali s pracovníky workshop, kde vyslechli příběhy klientů a zhodnotili jejich změny v průběhu dvou let. Velmi oceňovali pokrok, kterého klienti díky podpoře pracovníků dosáhli. Vyzývali pracovníky, aby co nejvíce předávali kompetence do rukou klientů, dávali jim čas zvyknout si na změnu a oceňovali každé rozhodnutí vedoucí k dalšímu rozvoji v jejich životě. „Kolegové z Holandska nám opět připomněli náš úkol – vytvářet bezpečný prostor, kde mohou klienti nacházet smysl dalších kroků ve svém životě, a tak i chuť je realizovat,“ shrnuje ředitel Domova Na cestě, Jakub Vávra.

V rekonstruovaném domě, který Pardubický kraj zakoupil hned vedle bytů dalších klientů, je nejen nové administrativní sídlo organizace a školící prostory, ale také velké klubové zázemí s názvem Taksis... „Nechceme tady uměle vymýšlet program. Chceme být prostorem, kde si lidé sami mohou něco uspořádat, vytvořit, vzájemně se obohacovat. Máme vybavení od umělecké tvorby až po vaření nebo deskové hry. Stačí přijít s nápadem,“ vybídl koordinátor Miloslav Feltl.

Od rána byla celá akce natáčena mladými filmaři, kteří zachycují průběh reformy psychiatrické péče v České republice. Transformace pobytových služeb je jedním z cílů reformy. Domov Na cestě se stává vlajkovou lodí takového pokroku a již nyní je hojně navštěvován zástupci dalších organizací, kteří o změně v pomoci lidem s duševním onemocněním začínají uvažovat. „To, že se organizace přestěhovala a přejmenovala, neznamená konec práce. Tvoříme něco nové, co je v České republice jedinečné a místní komunita v obci Skuteč se na tom může podílet. Právě přichází čas seznamování a zjišťování, co vše je možné. Jen čas ukáže, jak se to podaří,“ dodal Jakub Vávra.

Akce byla finančně podpořena Evropským sociálním fondem – Operační program zaměstnanost v rámci projektu Podpora a rozvoj komunitních služeb v potransformační fázi ve Skutči.

Domov Na cestě – příspěvková organizace Pardubického kraje

Celoroční pobytové zařízení pro osoby starší 18 let se sníženou soběstačností z důvodu chronického duševního onemocnění. Klientům nabízí služby chráněné bydlení a domov se zvláštním režimem. Provozuje místo pro spolubytí Taksis…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…