Pardubický kraj: Francie má zájem na rozvoji železniční dopravy v Čechách

23.05.2017 9:28

Nový francouzský velvyslanec v České republice Roland Galharague navštívil Pardubický kraj. Na závěr své návštěvy v krajském městě se setkal s hejtmanem Martinem Netolickým a radním pro sociální služby Pavlem Šotolou. Tématem diskuse byly především oblasti dopravy a sociálních služeb, ale také stávající spolupráce s francouzským regionem Centre, investice francouzských společností v regionu či nastavení evropských fondů.

Pardubický kraj: Francie má zájem na rozvoji železniční dopravy v Čechách
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubický kraj

„V regionu působí celá řada společností s francouzským kapitálem, které zaměstnávají tisíce lidí a jsou z našeho pohledu velmi důležitým partnerem. Pro francouzskou stranu je velmi zajímavá železniční infrastruktura a rozvoj železniční dopravy obecně. Proto také ambasáda intenzivně pracuje na pronikání francouzských technologií a investic do této oblasti,“ uvedl hejtman Netolický, který se na pozvání francouzské ambasády zúčastní jednoho z připravovaných jednání.

Velvyslanec Galharague se zajímal také o čerpání evropských fondů a jejich nastavení. „Východní a západní země Unie mají zcela rozdílné potřeby. Východ musí řešit především modernizaci dopravní infrastruktury, zatímco starší členské státy již mohou přemýšlet jiným způsobem. Dlouhodobě se u nás hovoří například o nasazování rychlovlaků, které jsou ve Francii mnoho let nedílnou součástí přepravy. Stav českých železnic však jejich nasazení ještě dlouhou dobu nebude umožňovat. Právě na tento problém bychom se měli zaměřit nejprve,“ sdělil například hejtman Netolický.

V sociální oblasti je Francie vzorem, říká radní Šotola

„Spolupráce s regionem Centre je dlouhodobá a velmi intenzivní. V současné době ji prohlubujeme především v oblasti sociálních služeb, protože Francie je pro nás velkým vzorem a snažíme se následně dobrou praxi zahrnout při přípravě našich záměrů. Jedná se například o oblast sociálního podnikání, systém náhradní rodinné péče, ale také transformaci sociálních služeb do rodinných forem bydlení a opouštění ústavních forem péče,“ uvedl radní Pavel Šotola a zmínil také praktické stáže zaměstnanců krajského úřadu přímo v regionu Centre.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…