Pardubický kraj: Krajské zastupitelstvo odmítlo návrh novely stavebního zákona

12.12.2019 7:34

Proti připravované novele stavebního zákona se v úterý postavilo Zastupitelstvo Pardubického kraje, které tak podpořilo názor krajských radní. Krajští zastupitelé považují za důležité otevřít hlubší diskusi nad tímto návrhem, který je podle jejich mínění připravován velmi rychle bez prostoru na připomínky ze strany samospráv. Navíc upozorňují, že by změnou mohlo dojít k nabourání samotného řízení a oddálení rozhodování od občanů.

Pardubický kraj: Krajské zastupitelstvo odmítlo návrh novely stavebního zákona
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„V rámci předkládané novely de facto přihlížíme další reformě veřejné správy. Z mého pohledu je to další z centralizačních snah, které osobně odmítám, protože je nutné udržet rozhodování co nejblíže občanům. Jsem rád, že většina krajských zastupitelů tento problém vnímá a souhlasí s názorem radních. Ministerstvo pro místní rozvoj hovoří o zrychlení stavebního řízení, ale tímto návrhem spíše bouráme celý systém. Jsem přesvědčen, že procesní změny je možné řešit na úrovni stávajícího stavebního zákona,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Příprava zákona, na které se významným způsobem podílela Hospodářská komora ČR, jakožto zástupce jednoho z účastníků řízení, je velmi uspěchaná, chaotická a příliš se tlačí na pilu, protože nám není ponechán dostateční prostor na přípravu připomínek. Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo vnitra se navíc velmi rozcházejí v předpokládaných nákladech na tuto změnu. MMR hovoří o dvou miliardách a vnitro až o 14 miliardách, což je neakceptovatelné,“ řekl hejtman, který se dlouhodobě řadí mezi kritiky návrhu.

Nový stavební zákon má podle Ministerstva pro místní rozvoj ČR urychlit a zjednodušit povolování staveb. Ze současného průměru 5,4 roku by se mělo zkrátit na jeden rok. Harmonogram počítá s tím, že paragrafové znění by mělo být vypracované do konce října letošního roku. Po vypořádání připomínek v meziresortním řízení a projednání návrhu zákona legislativní radou by měla vláda návrh schválit do června 2020. Platný by měl být po schválení prezidentem od roku 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …