Pardubický kraj: Kůrovec je za dveřmi, vznikne kůrovcový kalamitní štáb

12.04.2019 12:59

I přesto, že se kůrovcová kalamita Pardubickému kraji prozatím vyhnula, nelze tuto hrozbu pomíjet. Hejtman Martin Netolický proto jednal s generálním ředitelem Lesů ČR Josefem Vojáčkem nejen o stávající kůrovcové kalamitě, ale také o možných opatřeních nejen na úrovni kraje. Na základě jeho doporučení bude v kraji zřízen kůrovcový kalamitní štáb, jakožto poradní orgán krajské rady.

Pardubický kraj: Kůrovec je za dveřmi, vznikne kůrovcový kalamitní štáb
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Náš kraj prozatím patřil mezi regiony, které kůrovcová kalamita nezasáhla. Jsme ovšem obklopeni rozsáhlými lokalitami v Moravskoslezském kraji a Kraji Vysočina. Proto musíme reagovat již nyní a velmi rychle. Na doporučení pana ředitele Lesů ČR proto jako samospráva kraje vytvoříme kůrovcový kalamitní štáb, který bude poradním orgánem rady kraje. V rámci toho se potkají zástupci samosprávy, krajského odboru životního prostředí, Lesů ČR, Českého hydrometeorologického ústavu, vlastníků lesů, projektu Intersucho, zástupci dopravců a také zpracovatelů. Vzhledem k závažnosti tématu se bude tento tým scházet pravidelně na úrovni hejtmana kraje,“ uvedl Martin Netolický, který zároveň doplnil další možná opatření.

„Zvážíme také podporu aktivit, které nebudou pokryty z dotací ministerstva zemědělství. Ty jsou zaměřeny pouze na obnovu lesa a asanaci. Příkladem mohou být takzvané mokré skládky, které prodlouží životnost dřeva před nutností zpracování. Zároveň musíme nastavit lepší informační podporu vlastníků lesů, kterých je v České republice 300 tisíc. Opatření tedy musí přijímat nejenom velcí vlastníci, ale také ti drobní s plochou lesa do pěti hektarů,“ doplnil hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…