Pardubický kraj: Letecká škola v Moravské Třebové by měla vzniknout již příští rok

20.03.2018 18:43

Pardubický kraj pokračuje v přípravě na otevření nového učebního oboru v Moravské Třebové, který se bude zaměřovat na letectví a výcvik nejen mladých pilotů, ale také techniků.

Pardubický kraj: Letecká škola v Moravské Třebové by měla vzniknout již příští rok
Foto: archiv MN
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD)

Krajská rada na svém pondělním jednání schválila zápis oboru vzdělávání 78-42-M/01 Technické lyceum v denní formě vzdělávání s kapacitou oboru 120 žáků s účinností od 1. 9. 2019.

„Školní vzdělávací program oboru bude zaměřen na konstrukci a údržbu letecké techniky, řízení letadel a řízení letového provozu. Absolventi tohoto oboru se zaměřením na letectví mají vysokou uplatnitelnost na trhu práce. Zapsání oboru je podpořeno stanovisky Leteckého ústavu Vysokého učení technického Brno a Aeroklubu Moravská Třebová,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který o otevření oboru opakovaně jednal nejen se zástupci školy, města, ale i příslušných aeroklubů a vysokých škol. „Cílem je, aby od prvního ročníku byli studenti připravováni směrem k letecké oblasti a ve třetím ročníku se mohli rozhodnout, zda se zaměří na pilotování nebo spíše na údržbu a konstrukci letadel. Kromě vzdělání, které je připraví nejen do praxe, ale i na studium na vysoké škole chceme studentům nabídnout také konkrétní osvědčení či letecké licence, což jim u potenciálních zaměstnavatelů otevře dveře,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

V souladu s požadavky Dlouhodobého záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v Pardubickém kraji (2016–2020) při zápisu oboru vzdělání s maturitní zkouškou dochází recipročně k výmazu oboru vzdělání s maturitní zkouškou 72-41-M/01 Informační služby v denní formě vzdělávání s kapacitou 120 žáků s účinností od 1. 9. 2019. „V souvislosti s touto žádostí je nutné upravit příslušné články zřizovací listiny. Zejména bude nutné změnit název školy na Gymnázium a Letecká střední odborná škola Moravská Třebová,“ sdělil krajský radní Bohumil Bernášek.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…