Pardubický kraj: Muzeum vylepšilo zámeckou hlásku, uvidíte proměnu města a okolní krajiny

05.07.2022 22:30 | Tisková zpráva

Nový pohled na Pardubice se otevírá návštěvníkům věže zdejšího zámku. Samotný výhled z hlásky se nezměnil, doplnila jej ale panoramata se zakreslenými dominantami krajiny, dalekohledy, světelné panely se zajímavostmi o městě a přírodě i speciální kuličková dráha. Instalace na věži vznikala za provozu.

Pardubický kraj: Muzeum vylepšilo zámeckou hlásku, uvidíte proměnu města a okolní krajiny
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Hláska jako nejvyšší bod renesanční památky nabízí panoramatický výhled do všech světových stran. Návštěvníci při dobré viditelnosti dohlédnou až na Orlické hory a Krkonoše, při horších rozptylových podmínkách se mohou zaměřit na architektonické dominanty města.

„Prostor jsme doplnili světelnými panely, které kromě zajímavých informací ukazují i unikátní historické fotografie Pardubic ze sbírek muzea a pozoruhodný vývoj okolní krajiny včetně toku řeky Labe. Návštěvníci tak spatří, jaký výhled z věže měli naši předkové, jak se za sto let proměnilo město i okolní krajina,“ popisuje novou instalaci ředitel Východočeského muzea v Pardubicích Tomáš Libánek. Děti i dospělé zabaví originální kuličková dráha, která vede nástěnným modelem hlásky.

Stavebně-historický vývoj samotné věže návštěvníci uvidí na řezu stavbou, který je nakreslený na zdi. Hláska se stala dominantou pardubického zámku pravděpodobně na konci 16. století teprve poté, co Pernštejnové v roce 1560 prodali Pardubice Královské komoře a zámek získal přibližně současnou podobu. Stavební úpravy vedl architekt Ulrico Aostalii de Sala a byly při nich postaveny hláska i hodinová věž, přibližně v letech 1580 až 1600.

Anketa

Co vy a letní dovolená?

hlasovalo: 6142 lidí

„Projekt reaguje na nárůst návštěvnosti vyhlídky na zámecké hlásné věži, který následoval po jejím celoročním zpřístupnění v roce 2019. Věřím, že zkulturnění prostoru a doplnění o informací vztahujících se k městu a krajině, kterou lze z věže pozorovat, zkvalitní návštěvnický zážitek a přiláká více turistů,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Vyhlídka na hlásce je přístupná celoročně – lze si koupit samostatnou vstupenku, nebo ji navštívit v rámci vstupenky na všechny výstavy a expozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…