Pardubický kraj: Nový program zlepší práci s kamerovým systémem policie

31.05.2018 18:49

Krajští radní na svém posledním jednání schválili finanční dar Krajskému ředitelství policie Pardubického kraje v hodnotě jednoho milionu korun na pořízení softwaru pro analýzu dat z videozáznamů kamerových systémů.

Pardubický kraj: Nový program zlepší práci s kamerovým systémem policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Pokračuje tak krajská podpora v oblasti krizového řízení, a to nejen prostřednictvím vyhlášených dotačních programů pro jednotky dobrovolných hasičů obcí a ostatních složek IZS. Návrh na poskytnutí finančního daru bude předložen k projednání zastupitelstvu kraje na jeho nejbližším jednání.

„V oblasti krizového řízení a integrovaného záchranného systému podporujeme dlouhodobě kromě dobrovolných hasičů také základní složky integrovaného záchranného systému a Horskou službu ČR formou finančních darů na pořízení moderní techniky, která posune úroveň práce tam, kam ve 21. století jednoznačně patří. Na základě jednání s krajským ředitelem Police ČR Janem Švejdarem jsme se dohodli, že v letošním roce uvolníme, stejně jako v tom předchozím, částku jednoho milionu korun. Finanční prostředky budou využité na pořízení softwaru pro analýzu dat z videozáznamů kamerových systémů,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Velmi vítáme podporu Krajského úřadu Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým. Díky podobnému pohledu na zajištění a zlepšování ochrany obyvatelstva v našem regionu realizujeme ty projekty, které zlepšují námi poskytované služby. Veřejnost se tak může cítit lépe chráněna“, sdělil Jan Švejdar. „Současné prostředky, které pro analýzu dat používáme, jsou zastaralé a nedostatečné. Díky dotaci pořídíme špičkový analytický nástroj, který bude sloužit k vyhodnocování kamerových systémů a záznamů. Softwarový program urychlí porovnání prostředí, které sledují městské kamery. S největší možnou efektivitou tak vytipujeme osoby, které jsou podezřelé z protiprávního jednání, rychle zjistíme narušitele veřejného pořádku při bezpečnostních opatřeních, nebo si pomůžeme v rámci pátrání po osobách a věcech“, dodává Marcel Daníček, náměstek ředitele Krajského ředitelství Policie pro Službu kriminální policie a vyšetřování.

V minulosti přispěl Pardubický kraj policistům již několikrát na zlepšení jejich technického vybavení. „V loňském roce jsme přispěli rovněž částkou jednoho milionu korun na pořízení tabletů a chytrých telefonů s příslušenstvím, které jsou zapojeny do celorepublikového projektu „Mobilní bezpečná platforma“ s dálkovým přístupem do informačních systémů Policie ČR, vzájemnou komunikaci i přenos obrazu“ řekl hejtman Martin Netolický. Tato moderní komunikační zařízení tak policie využívá pro plnění úkolů v přímém výkonu služby na území Pardubického kraje, na monitorování provozu na silničních komunikacích, při dokumentování míst dopravních nehod, přestupků a trestných činů, při pátracích akcích v terénu a při dalších bezpečnostních opatřeních k ochraně života, zdraví majetku a veřejného pořádku. Před dvěma lety pořídili krajští policisté z příspěvku kraje moderní dron, který je využíván na monitorování provozu na silnicích, při pátracích akcích v terénu, ale také na dokumentování místa nehod či dalších oblastí. V roce 2015 kraj přispěl částkou 500 tisíc korun na úpravu speciálního velitelsko-monitorovacího vozidla vybaveného kamerovým systémem, termovizí a napojením do komunikačních sítí. V prosinci 2014 předal hejtman Martin Netolický krajskému řediteli Policie ČR Janu Švejdarovi do užívání moderní radar Ramer, který je přednostně nasazován na silnici I/35 a na jehož pořízení přispěl kraj částkou 700 tisíc korun.

Kromě této podpory podpořil kraj Krajské ředitelství policie Pardubického kraje také nepřímo dotací ve výši 200 tisíc korun obci Dolní Morava. Finanční prostředky slouží na přeměnu požární zbrojnice v policejní služebnu. „Jedná se o součást opatření, kterým chceme pomoci obci s bezpečností silničního provozu a bezpečností obecně. Policie je připravena učinit vše potřebné k tomu, aby byl od 1. července zahájen provoz se stálou policejní službou,“ uvedl hejtman Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…