Pardubický kraj: O pardubické letiště mají zájem ve střední Asii

31.05.2018 7:34

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednal v úterý odpoledne se zástupci Česko-Středoasijské smíšené obchodní komory, která je sdružuje české a zahraniční fyzické a právnické osoby, které mají zájem na všestranné spolupráci mezi Českou republikou a zeměmi střední Asie. S prezidentem Jiřím Nestávalem a viceprezidentkou Vlastou Bohdalovou hovořil o samotném fungování organizace a možném rozvoji pardubického letiště, o které je zájem v zemích bývalého Sovětského svazu, střední Asie, ale i Černé Hoře.

Pardubický kraj: O pardubické letiště mají zájem ve střední Asii
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Dlouhodobě jsem označován za nepřítele pardubického letiště, a to jen proto, že zastávám vůči němu poměrně zdrženlivý názor, který trvá i nadále, přestože někteří kolegové tvrdí, že letiště vzkvétá. Nárůsty počtu cestujících jsou způsobené především dotovanou linkou do Londýna, který osobně považuji za nezapočitatelný. Jakákoliv aktivita, která povede k růstu letiště je samozřejmě vítaná, a budu ji podporovat. Pokud je ze strany asijských či postsovětských zemí zájem, můžeme o tom dále debatovat. V momentě, kdy terminál stojí, musíme dělat vše proto, aby se nestal pouze moderní výstavní plochou bez cestujících,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Komora v našem kraji působí dlouhodobě a v minulosti pomohla řadě firem z kraje dostat se do bývalých zemí Sovětského svazu či dalších asijských zemí v čele s Čínou. O pardubické letiště se zajímá přibližně 10 let a nyní jedná s některými menšími dopravci z těchto zemí o možném propojení s Českou republikou. Mimo svoji prioritní oblast pomáhá komora také s rozvojem leteckého spojení s Černou Horou, která je mezi českými turisty poměrně oblíbená, avšak letecké spojení je zde nedostatečné a turisté využívají primárně osobní automobily či autobusovou dopravu,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že zástupci komory v nejbližší době připraví konkrétní návrh možné spolupráce včetně destinací, leteckých společností či cestovních kanceláří, které mají o pardubické letiště zájem.

Česko-středoasijská smíšená obchodní komora

Komora napomáhá svou činností rozvoji hospodářských styků a obchodní spolupráce mezi českými podnikatelskými subjekty a mezi zahraničními podnikatelskými subjekty. Hlavní činnost spočívá v navazování a rozšiřování kontaktů mezi podnikatelskými subjekty, v poskytování informačního servisu podnikatelům, v pořádání seminářů a obchodních misí jak na území České republiky, tak v zahraničí. Poskytuje standardní služby podnikatelským subjektům, zejména poradenství v oboru podnikání a investování v zahraničí, informace o specifikách v zahraničním obchodu, informační servis, služby při vyhledávání obchodních partnerů a při organizaci kontaktních jednání.

Za tímto účelem napomáhá mimo jiné v zajišťování a pořádání výstav, metodicky se účastní na organizaci a zřizování podniků se zahraniční majetkovou účastí, prosazuje zájmy členů u příslušných státních orgánů a napomáhá výměně zkušeností mezi členy Komory v otázkách hospodářské a vědecko-technické spolupráce.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…