Pardubický kraj: Odvážnému letci odhalili v rodném Kunvaldu pamětní desku

25.09.2017 16:04

František Trejtnar, stíhací pilot RAF, by letos oslavil 100 let. V jeho rodném Kunvaldu nedaleko Žamberka mu odhalili pamětní desku a uspořádali vzpomínkové odpoledne s výstavou, swingovou hudbou i filmem Tmavomodrý svět. Přítomen byl i válečný veterán generálmajor Emil Boček, pilot RAF a rodina plukovníka Františka Trejtnara. Pardubický kraj zastupoval 1. náměstek hejtmana Roman Línek.

Pardubický kraj: Odvážnému letci odhalili v rodném Kunvaldu pamětní desku
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Odhalení pamětní desky Františka Trejtnara

„Obdivuji jejich odvahu a smekám před těmito hrdiny, kteří bojovali za naší svobodu a odměnou jim poté byla komunistická perzekuce,“ řekl Roman Línek. František Trejtnar se proslavil vzdušným soubojem, ve kterém zahnal německý Fw-190 do hloubky anglického území. Sám byl v souboji raněn a sestřelen. Při seskoku padákem si zlomil nohu. Německému letounu však došlo palivo a musel přistát. Tím dostali spojenečtí piloti možnost se s ním seznámit a odhalit jeho slabiny, což jim velmi pomáhalo při dalších leteckých soubojích. František Trejtnar se k létání brzy vrátil a za svou činnost dostal řadu vyznamenání. V roce 1950 byl však z činné služby komunistickým režimem propuštěn, byl vystěhován z bytu a musel se živit jako seřizovač strojů v Prádelnách a čistírnách. Zemřel v roce 1982.

Odhalení pamětní desky v místním Slavíně se zúčastnili synové Františka Trejtnara René a Libor s rodinami. Desek ve Slavíně je nyní již osm, vedle Františka Trejtnara tu svoji památku mají první biskup Jednoty bratrské Matěj z Kunvaldu, učitel a kronikář Antonín Koditek (Kodytek), zakladatel Nadace farního chudobince v Kunvaldě a spoluzakladatel Lyerovy a Bílkovy nadace pro studenty Ignác Bílek, docent očního lékařství Jan Evangelista Mitvalský, zakladatel moderní zootechniky František Bílek, malíř a profesor kreslení Ludvík Vacátko a významný člen Sokola, lyžař a výrobce lyží František Kalous.

V rámci bohatého programu byla na hřišti před školou k vidění i nelétající maketa stíhačky Spitfire Mk.IXc ve skutečné velikosti, stejně jako ukázky vojenské výzbroje a výstroje. Odpoledne se svou přednáškou vystoupil plukovník Eduard Stehlík, poté byl promítán film Tmavomodrý svět a od 19 hodin patřil sál sokolovny swingovému koncertu letohradského Big Bandu, který doplnili svým vystoupením stepaři.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…