Pardubický kraj: Ombudsmanka přijela na krajský úřad za lidmi

16.10.2014 13:13

Pardubice (16. 10. 2014) – S osvětovou kampaní Zajímáte nás, přijela do Pardubického kraje Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová. V rámci své dvoudenní návštěvy otevřela společně s hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a ředitelem krajského úřadu Jaroslavem Folprechtem dočasný stánek Kanceláře veřejné ochránkyně práv v budově bývalé reálky, kam již od rána dorazily desítky lidí se svými podněty. Dnes se také zúčastní diskuze s radními kraje, studenty a širokou veřejností.

Pardubický kraj: Ombudsmanka přijela na krajský úřad za lidmi
Foto: red
Popisek: Hejtman Martin Netolický a Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová

„Velice si vážím iniciativy ombudsmanky Anny Šabatové, která začala navštěvovat jednotlivé regiony, protože lidé často nemají povědomí o rozsahu pravomocí veřejného ochránce práv. Ty jsou dle mého názoru dostatečné. Je třeba, aby se orgány státní správy, ale i samosprávy nálezy a doporučeními ombudsmanky řídily a byly ve svém konání rychlejší,“ řekl na úvod hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který spolu s ředitelem úřadu přivítal ombudsmanku na půdě kraje s květinou v ruce a perníkovou chaloupkou. Zároveň připomněl, že Pardubický kraj se snaží vůči občanům o maximální otevřenost. „Všichni občané mohou bez jakékoliv registrace navštívit náš úřad, vyhledat konkrétního úředníka a položit mu jakýkoliv dotaz. V cestě mu nestojí žádné bariéry,“ dodal hejtman.

Ombudsmanka ve své řeči objasnila důvody, které vedly k založení iniciativy Zajímáte nás: „Uvědomujeme si, že pohled z Brna či Prahy je jiný, než z míst kde lidé žijí. Touto myšlenkou jsem se zabývala již od svého zvolení. Jsem proto ráda, že se nám tuto organizačně náročnou akci společně s kraji daří zorganizovat. Věřím, že ji lidé ocení.“ Dále připomněla, že v rámci dočasného stánku Veřejného ochránce práv mohou lidé přímo podávat své podněty, které budou následně zpracovávány. Návštěvu kraje zahájila již ve středu 15. října v Domově na rozcestí ve Svitavách. V rámci dalšího programu se veřejná ochránkyně práv setká se studenty Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi a zakončí ji komponovaným večerem a diskuzí s veřejností v budově Krajské knihovny v Pardubicích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…