Pardubický kraj: Projekt ZDRAVOhrátky podpoří střední zdravotnické školy

08.10.2017 15:30

Po vzoru úspěšných TECHNOhrátek, které už pátým rokem motivují žáky základních škol k volbě studia technických a odborných oborů, se Pardubický kraj rozhodl podpořit podobnou aktivitou také své střední zdravotnické školy. Projekt nazvaný ZDRAVOhrátky letos postupně navštíví v období října až prosince zdravotnické školy v Chrudimi, Pardubicích, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Na akcích žáky 8. a 9. tříd opět osloví zábavnou a soutěžní formou.

Pardubický kraj: Projekt ZDRAVOhrátky podpoří střední zdravotnické školy
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

České zdravotnictví trápí dlouhodobě nedostatek zdravotních sester a další středního zdravotnického personálu – podle aktuálních statistických údajů v celé České republice chybí 3300 sester, z toho polovina v nemocnicích. Se stejným problémem se potýkají také všechna zdravotnická zařízení v Pardubickém kraji.

„Přestože v poslední době zájem o střední zdravotnické školy v regionu přece jen mírně narostl, rozhodli jsme se ho posílit propagačním projektem. ZDRAVOhrátky určitě zviditelní naše zdravotnické školy, osloví cíleně žáky, kteří se chtějí věnovat těmto oborům, a pomohou tuto problematiku prezentovat i na veřejnosti. Realizací projektu jsme na základě výsledku výběrového řízení pověřili organizátory TECHNOhrátek, s nimiž máme velice dobré zkušenosti,“ říká Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje pro školství.

Premiéra bude v Chrudimi

Premiéru ZDRAVOhrátek zažije 25. října Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim, 15. listopadu projekt zamíří do Střední školy zdravotnické Svitavy, 29. listopadu do Střední školy zdravotnické a sociální Ústí nad Orlicí a 13. prosince do Střední školy zdravotnické Pardubice. Jestliže v případě TECHNOhrátek dosahuje obvyklá účast minimálně 130 žáků, do zdravotnických škol jich však kvůli kapacitě zamíří necelá polovina.

„Název ZDRAVOhrátky jsme po delší diskusi nakonec zvolili záměrně, neboť kromě odkazu na své zaměření také symbolicky propojuje dlouhodobé aktivity Pardubického kraje v podpoře odborného vzdělávání. V rámci speciálních akcí v každé střední zdravotnické škole představíme zábavnou, hravou a interaktivní formou přímo v učebnách a laboratořích vyučované obory. Děti čekají manuální činnosti i vědomostní kvíz. Žáky na akce z jednotlivých regionů přivezou autobusy zdarma, ale právě logistické zvládnutí dopravy představuje jeden z nejnáročnějších úkolů – budeme vybírat pouze vážné zájemce, a ti jsou ve většině základních škol jen dva nebo tři,“ uvádí Vladimír Zemánek, manažer projektu ZDRAVOhrátky.

Zapojí se i další instituce

Organizátoři projektu počítají se zapojením a podporou dalších institucí – místních samospráv, Nemocnice Pardubického kraje, Českého červeného kříže, zdravotních pojišťoven, místních samospráv či Úřadu práce. V průběhu akcí se počítá také s prezentacemi zástupců nemocnic, lékařů a dalších odborníků.

ZDRAVOhrátky mají své logo, sekci na Školském portálu Pardubického kraje a také vlastní facebookový profil. Součástí projektu je také dlouhodobá soutěž určená žákům středních zdravotnických škol. Jejich úkolem je vytvořit krátkou originální a vtipnou videoreportáž s názvem Představ svou školu.

Více informací o projektu ZDRAVOhrátky ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…