Pardubický kraj: První pololetí ve znamení investic do odborných učeben a dílen

16.11.2019 8:45

Předávání aktuálních informací z oblasti školství, informace o investiční činnosti kraje či školení na téma bezpečnosti či legislativy. Stěžejní témata pravidelného setkávání ředitelů středních škol a školských zařízení v Pardubickém kraji. V rámci svých bloků před řediteli na Seči vystoupili také hejtman Martin Netolický a radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.

Pardubický kraj: První pololetí ve znamení investic do odborných učeben a dílen
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Hejtman Netolický ve svém vstupu hovořil nejprve o přípravě krajského rozpočtu na příští rok, který počítá s financováním již probíhajících či vysoutěžených investičních akcí. „Postupně se nám daří dokončovat velké investice, na které jsme získali prostředky z Integrovaného regionálního operačního programu, ale také akce z vlastních krajských zdrojů. Paralelně s tím však již nyní musíme být připraveni na příští programovací období evropských fondů, protože bohužel bude znovu příjem žádosti řešen v rámci časové soutěže, což znamená vyvolání vzájemné rivality mezi kraji. Mezi priority bude muset patřit modernizace Střední průmyslové školy elektrotechnické v Pardubicích či modernizace dílen v Žamberku,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se také zmínil o krajských dotačních programech včetně toho, který podporuje zahraniční spolupráci.

„Vzhledem k velké aktivitě škol jsme pro příští rok navýšili o 250 tisíc korun prostředky v dotačním titulu, který podporuje zahraniční spolupráci a výměnu studentů. Obdobné aktivity jsou kvitovány nejen učiteli, ale především samotnými studenty, kteří mohou uplatnit cizí jazyk nebo se seznámit s podmínkami v jiných zemích,“ řekl hejtman.

Radní Bohumil Bernášek hodnotil především končící první pololetí, ale zmínil se také o jednotlivých studijních oborech v kraji. „První pololetí musíme hodnotit jednoznačně pozitivně, protože se nám podařilo uvést do provozu řadu nových odborných učeben či dílen. Díky tomu dostávají jednotlivé studijní obory moderní vybavení, které pomáhá žákům získat znalosti a dovednosti, které později uplatní v praxi. Jsem také velmi rád, že nám postupně rostou čísla naplněnosti jednotlivých učebních oborů a máme stále více zájemců o studium, což je jednak dáno demografickou křivkou, ale na druhé straně také některými atraktivními obory, které vyhledávají i žáci z jiných krajů,“ sdělil radní Bernášek, podle kterého nebude ani nadále docházet k výrazným změnám v oborové skladbě.

„Jsme připraveni debatovat o otevření nových oborů tam, kde to vyžadují potřeby zaměstnavatelů. Dobrým příkladem je například spolupráce společnosti Bühler a naší střední školy v Žamberku,“ dodal Bernášek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …