Pardubický kraj: Shoda ohledně ženské věznice v Králíkách zatím nepanuje

03.12.2016 10:05

Ve vypjaté emotivní atmosféře se včera v Praze setkal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem a generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Petrem Dohnalem. Téma bylo předem jasné. Další osud areálu bývalého výchovného ústavu v Králíkách. Tamější občané minulý týden v referendu rozhodli, že si nepřejí, aby tento areál sloužil v budoucnu jako věznice.

Pardubický kraj: Shoda ohledně ženské věznice v Králíkách zatím nepanuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

„S panem ministrem jsme debatovali především o názoru na platnost či neplatnost místního referenda. Zatímco já plně respektuji názor občanů města, kteří se v 86 procentech vyjádřili k záměru negativně, tak pan ministr považuje referendum spíše za anketu či průzkum veřejného mínění. Jsem přesvědčen, že v demokratické společnosti by se neměly takovýmto způsobem zesměšňovat výsledky referenda, které proběhlo v souladu se zákonem a je závazné i směrem k orgánům města. Pro kraj je názor občanů, kteří v místě žijí a pracují mimořádně důležitý, plně jej respektujeme, a proto nechápu postoj ministerstva,“ uvedl hejtman Netolický po jednání s ministrem Pelikánem. 

„Z postojů pana ministra jsem pochopil, že pro resort spravedlnosti nemají výsledky místního referenda, kterého se zúčastnilo téměř 45 procent oprávněných voličů, žádnou relevanci a závaznost,“ sdělil hejtman Netolický.

Ten následně o dvě hodiny později řešil stejnou problematiku s generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Petrem Dohnalem. 

„Debata s panem ředitelem Dohnalem byla od počátku velmi věcná. Uvedl mne do problematiky vězeňství a seznámil s obecnou potřebou rozšiřování kapacit vězeňských zařízení u nás,“ dodal hejtman Martin Netolický s tím, že se v nejbližší době osobně seznámí s fungováním zařízení ve Světlé nad Sázavou a bude chtít jednat i se zástupci místní samosprávy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…