Pardubický kraj: Třicet let svobody v našem kraji

16.10.2019 7:34

Vzpomínkovou akci k výročí 30 let od společenských změn v roce 1989 uspořádal Pardubický kraj pod záštitou hejtmana Martina Netolického. Akce byla primárně určena učitelům dějepisu a základů společenských věd a jejich žákům. Hlavními aktéry byli bývalí disidenti a pamětníci přelomových událostí. Paní Jarmile Stibicové, panu Františku Stárkovi a panu Václavu Blabolilovi předal radní pro školství Bohumil Bernášek děkovné listy Pardubického kraje.

Pardubický kraj: Třicet let svobody v našem kraji
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Cílem této vzpomínkové akce bylo ocenění některých osobností odporu proti totalitě působících v našem kraji a dále přiblížení událostí předcházejících společenským změnám v roce 1989 očima pamětníků. Seminář byl primárně určen učitelům dějepisu a základů společenských věd a jejich žákům, “ sdělil radní Bernášek a pokračoval: „Mladým lidem jsme chtěli přiblížit atmosféru doby, ve které režim zakazoval rockovou hudbu či určité druhy literatury a výtvarného umění a měl naprostý monopol na veškeré informace.“

Bývalá pedagožka a disidentka Jarmila Stibicová připomněla, že je důležité věnovat se moderní historii ve školách. Zmínila také organizaci Amnesty International, jejíž českou pobočku pomáhala zakládat, a která vyvinula patřičný tlak na propuštění Václava Havla z věznice do nemocniční péče v době, kdy trpěl těžkým zápalem plic. Vzpomněla i na jmenování Václava Havla prezidentem a jeho následnou návštěvu v Pardubicích.

Diskusi na téma hudby v totalitním režimu zahájil rockový hudebník a chartista Václav Blabolil, člen hudebních formací “Bílé světlo“ a „Stoker One Man Band“. Vysvětlil například, co znamenají pojmy jako „disident“ či „topič“.

Historik a disident František Stárek se pedagogům prezentoval přednáškou „Od undergroundu k Chartě 77“. Vyprávění okořenil i svými zkušenostmi z několika pobytů ve věznici. Dotkl se i tématu udavačství lidí, od kterých to nikdo nečekal. Odposlouchávací zařízení se mohlo ukrývat kdekoliv, třeba i v tahací harmonice oblíbeného hudebníka umístěné na hospodském stole, u něhož seděl Václav Havel s kamarády. Svým vyprávěním častokrát vyvolal potlesk a úsměv v publiku. Druhá přednáška pana Stárka s názvem „Jak se žilo v undergroundu“ patřila studentům. V ní se zabýval především rockovou hudbou a její rolí v kontextu proběhlých společenských změn. Studentům středních škol tuto dobu přiblížil video-ukázkami i jim blízkým jazykem.

Děkovné listy předané radním Bernáškem graficky zpracovali žáci a učitelé Střední školy uměleckoprůmyslové v Ústí nad Orlicí.

Celodenní program byl zakončen koncertem undergroundové kapely Plastic People of The Universe – New Generation.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …