Pardubický kraj: Ústí nad Orlicí sbírá ocenění za regeneraci parku u kostela

10.06.2019 9:52

Starosta Ústí nad Orlicí Petr Hájek se pochlubil 1. náměstku hejtmana Pardubického kraje Romanu Línkovi smysluplným projektem, který se stal krajským vítězem Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón a získal i prestižní cenu časopisu Moderní obec.

Pardubický kraj: Ústí nad Orlicí sbírá ocenění za regeneraci parku u kostela
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Sytě zelené trávníky, blahodárný stín pod korunami stromů, lavičky, poklidná tichá atmosféra, nově vydlážděné cesty, které propojují centrum města s divadlem, i meditační kaple Jana Pavla II. Se skicáky tu právě posedávají studenti místní umělecko-průmyslové školy a načrtávají jednotlivé prvky parku.

„Krajským vítězům programu regenerace předáváme na Pardubickém kraji vždy po prázdninách šek na 100 tisíc korun, takže ten bude čekat i na Ústí nad Orlicí. Jsem rád, že jsem si toto krásné místo mohl prohlédnout osobně, je opravdu působivé. Podařila se tady příkladná spolupráce města s děkanstvím, na jehož pozemcích okolo kostela se park nachází,“ uvedl Roman Línek.

Od otevření parku uplynul už rok a počasí letos jeho zeleni svědčí. Zůstaly tu letité stromy, ale přibyly keře, květiny a strom Olgy Havlové. Restaurované sochy se rozsvítily a staré náhrobky našly své místo na obvodních zdech parku. Ke ztišení zve i kaple, která se se vstupem návštěvníků probouzí světlem a tepem života v ústřední mozaice, aby pak propojila jejich myšlenky s dalšími světy někde za oponou toho našeho.

Většinu projektu hradilo samotné město, další příspěvky šly od Pardubického kraje, Ministerstva kultury, církve i od samotných obyvatel města. V současné době je v havarijním stavu ještě průčelí sousedícího kostela Nanebevzetí Panny Marie, které bude potřeba v několika etapách opravit včetně sochařské výzdoby. „Domluvili jsme se na vícezdrojovém financování, do kterého by přispělo také město a Pardubický kraj,“ sdělil Roman Línek.

Ten jednal se starostou města také o dalších investičních akcích v Ústí nad Orlicí v nejbližších letech. „Pro město je důležité už letos začít stavět na pozemcích bývalé Perly v centru města, které vlastníme od roku 2010,“ řekl Petr Hájek a pokračoval: „Nyní soutěžíme dodavatele na stavbu Domu a dětí a mládeže a máme plány i s dalšími objekty v tomto areálu. Místo tu držíme i pro ateliéry střední umělecko-průmyslové školy. Rozhodně nechceme dopustit, aby tam vznikl nějaký hypermarket, i když by to bylo nejjednodušší řešení.“

V Ústí nad Orlicí Pardubický kraj pravidelně investuje do svého majetku. Opravena byla například silnice na Skuhrov, řada škol včetně gymnázia byla energeticky zateplena a velká krajská investice se rodí zejména v areálu Orlickoústecké nemocnice - výstavba centrálního příjmu čeká na vyřízení procesu stavebního povolení.

„Město pravidelně čerpá krajské dotace na sport, cestovní ruch, podporujeme městskou knihovnu, kulturní akce, ale také památky. V letošním roce se například z těchto dotací opravuje fasáda a exteriér Hernychovy vily, kde sídlí městské muzeum, a také památky na místním hřbitově,“ dodal Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…