Pardubický kraj: Vejdou se do limitu? V obcích u D35 bude ŘSD měřit hluk z dálnice

02.04.2023 7:14 | Tisková zpráva

V prosinci loňského roku se mohli řidiči poprvé svézt po nové dálnici D35 v téměř 15kilometrovém úseku Časy-Ostrov. Stavba trvala čtyři roky, stála přes 3,2 miliardy korun bez DPH a v roce 2023 by ŘSD chtělo projekt oficiálně ukončit kolaudací. K získání potřebného razítka je však nutné povolení hygieny, které bude záviset na výsledcích měření hluku z provozu.

Pardubický kraj: Vejdou se do limitu? V obcích u D35 bude ŘSD měřit hluk z dálnice
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

V obcích u dálnice D35 v úseku Časy-Ostrov proto bude letos na jaře a na podzim odborná firma provádět na celkem osmi místech celodenní měření hluku. Výsledky se musí vejít do hygienického limitu, který pro denní provoz činí 60 decibelů, v noci pak 50 decibelů. Pokud by došlo k překročení těchto hodnot, muselo by ŘSD s hlukem z dálnice začít něco dělat, například stavět protihlukové stěny. ŘSD však neočekává, že by výsledky měření měly být výrazně odlišné od hlukové studie.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26158 lidí

„Zúčastnil jsem se prvního jednání se starosty dotčených obcí, které ŘSD svolalo na 28. března. Starostové samozřejmě hájí zájmy obyvatel, kterým hluk z nedávno otevřené dálnice vadí. Je to logické, protože tam vznikla naprosto nová komunikace, která generuje hluk. Nicméně ŘSD nepředpokládá, že by mělo dojít k překročení limitů, očekává se, že měření v praxi potvrdí závěry hlukové studie, která byla provedena před stavbou. Oceňuji, že ŘSD kromě jednoho hygienou požadovaného měřícího bodu nabídlo obcím dalších sedm jako vstřícné gesto. Starostové mohou toto místo v obcích sami navrhnout podle podnětů občanů a znalosti okolí, nebo nechat změřit hluk v bodu určeným ŘSD, které vždy vybralo nejbližší budovu od tělesa dálnice. K měření by mělo dojít na jaře a podzim letošního roku, ideálně už v dubnu. Zařízení bude umístěno na budovách po 24 hodin mimo svátky, víkendy a další klidové dny, aby výsledky co nejvíce odpovídaly skutečnému provozu z dálnice,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.

Jednání s ŘSD se zúčastnili například zástupci Uherska, Lánů u Dašic, Časů, Dašic, Dolní Rovně a Chroustovic. Pracovníci krajské hygieny přítomné upozornili, že i když dojde ke splnění zákonných limitů, občané budou hluk z dálnice pociťovat.

„Za mě je ideální, aby se pro měření vybraly dny, kdy panují z hlediska občanů naprosto nejhorší možné podmínky. Abychom zjistili, jak to vypadá s hlukem v ty nejhorší možné dny, protože ty budou místní samozřejmě pociťovat nejvíce a na základě objektivních faktů pak jednat. Evidujeme například stížnosti na hluk z přejezdu aut přes dilatační spáry na mostech či hluk z vlaků, který se odráží od mostovky. Takže jsem na výsledky sám zvědavý. Nicméně u Rokytna podobné měření v minulosti proběhlo a ukázalo se, že i přes stížnosti obyvatel nedošlo k porušení hygienických limitů. Výsledky z měření potvrdily závěry hlukové studie. Dálnici provozuje ŘSD, ale občané to samozřejmě řeší i s námi, takže jsem rád, že mohu být od počátku součástí celého procesu a sledovat další vývoj,“ dodal náměstek Kortyš.

Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…