Pardubický kraj: Zastupitelé schválili zakoupení budovy Winternitzových mlýnů pro Východočeskou galerii

18.04.2018 11:24

Z přítomných 39 zastupitelů bylo 33 pro, pět se zdrželo a jeden byl proti. Po krátké diskuzi tak krajští zastupitelé schválili odkup budovy Winternitzových automatických mlýnů pro budoucí sídlo Východočeské galerie.

Pardubický kraj: Zastupitelé schválili zakoupení budovy Winternitzových mlýnů pro Východočeskou galerii
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Jednání s majiteli, manželi Smetanovými, se účastnila v uplynulých čtyřech měsících pracovní skupina složená z představitelů všech stran Zastupitelstva Pardubického kraje. Ta dojednala cenu 22,5 milionu s věcnými břemeny, odkoupení hotové projektové dokumentace za necelé dva miliony korun a dotaci pro zkulturnění okolního veřejného prostoru ve výši 13,5 milionu korun.

„Jsem rád, že můžeme využít tuto velkou příležitost, která se nám tu nyní naskytla, a dostát roli veřejného správce a garanta kultury a památkové péče v kraji,“ konstatoval 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek, kterého k této iniciativě inspirovalo trio architektů Josef Pleskot, Ladislav Lábus a Petr Všetečka.

„Vybudování galerie moderního umění v prostorách historické industriální architektury je pro Pardubický kraj velkou výzvou a zároveň unikátní příležitostí o to více, že jednáme o objektu z dílny Josefa Gočára, jehož stavby patří k vrcholům české moderní architektury. Těší mě, že jako krajští zastupitelé si většinově uvědomujeme památkovou, architektonickou i společenskou hodnotu tohoto díla. Tento projekt je důležitý nejen pro Pardubice, ale má i velký přesah a všude, kde o něm s kolegy z oboru hovořím, nám ho závidí a zároveň nám drží palce," řekla Magda Křivanová, členka pracovní skupiny zároveň předsedkyně Výboru pro kulturu a památkovou péči.

Projekt pro územní a stavební povolení bude hotový do konce listopadu letošního roku. Poté může kraj žádat o dotaci z Evropské unie, na kterou je počítáno s částkou kolem 100 milionů korun a soutěžit dodavatele. Samotná stavba by mohla začít ve druhé polovině roku 2019, nejpozději však v roce 2020.

„Mlýny mají svůj genius loci, tedy duch a atmosféru místa, vynikající polohu i dobrou dostupnost. Věřím, že se tu může sejít invence architektů minulých i současných a také výtvarných tvůrců a kurátorů, kteří se neomezí jen na výstavy v klasických síních, ale dostanou umění i do veřejného prostoru, nebo třeba na střechu budov či na vodu. Rozhodně to bude atraktivní cíl, který bude do krajského města lákat řadu lidí,“ těší se Roman Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…