Pardubický kraj bude o víkendu spojen s Polskem přímým víkendovým vlakem

09.12.2019 8:23

Zástupci Pardubického kraje a Dolnoslezského vojvodství z Polska podepsali vzájemné memorandum o spolupráci v rámci přeshraniční železniční dopravy v souvislosti s novou desetiletou smlouvou. Nově na trati, která míří do Polska, bude od 15. prosince jezdit dopravce Leo Express. Jeho zástupci také ve stejný den podepsali smlouvu se svým polským partnerem, kterým jsou Koleje Dolnośląskie. Zástupci obou regionů hovořili také o operačním programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Pardubický kraj bude o víkendu spojen s Polskem přímým víkendovým vlakem
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„V rámci nového železničního jízdního řádu je plánováno přímé víkendové spojení Prahy a polské Vratislavi. Abychom dostáli všech potřebných legislativních úkonů, tak jsou nutné podpisy smluv jak mezi regiony, tak mezi dopravci, tedy společnostmi Leo Express a Koleje Dolnośląskie. V minulosti, kdy nás dělil hraniční přechod, tak tato linka existovala, avšak postupně byla zrušena. Dnes není žádný časový problém v rámci zdlouhavých kontrol na hranici, a proto si myslím, že linka může být dobrou konkurencí silniční dopravě. Hlavní podmínkou však je, aby vlak nezastavoval na polské straně ve všech zastávkách, ale postupně jsme se dostali ke standardnímu rychlíkovému spoji,“ řekl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o priority spolupráce v rámci přeshraničního operačního programu Interreg V-A Česká republika – Polsko v rámci nadcházejícího programového období.

Přímé spojení je pozitivně vnímáno také na polské straně. „Na spojení se velmi těšíme, protože celé řada našich obyvatel chce jezdit do České republiky, jelikož nejen v Praze je celá řada památek, které stojí za návštěvu,“ řekl maršálek Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylski, který pochválil také dlouholetou vzájemnou spolupráci mezi oběma kraji, která se datuje od roku 2003.

Náměstek hejtmana Michal Kortyš zmínil, že po zahájení provozu je nutné nechat prostor na zhodnocení fungování. „Osobně bych byl rád, aby se nám postupně podařilo navyšovat počty spojů a zrychlili jsme pohyb vlaku na polské straně. Je však nutné nechat prostor na zhodnocení obsazenosti vlaků. Samozřejmě věřím, že bude spoj využíván turisty na obou stranách,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast dopravy a dopravní obslužnosti Michal Kortyš, který má jednání s dopravci ve své gesci.

Polsko je jediným státem, se kterým má Pardubický kraj společnou hranici. Dne 22. dubna 2003 byla v Žamberku uzavřena dohoda na úrovni nejvyšších reprezentantů krajů - hejtmana a maršálka. Spolupráce se zaměřuje hlavně na společné aktivity v příhraničních oblastech včetně budování infrastruktury, obnovy obcí a rozvoje cestovního ruchu a vzájemných kulturních aktivit.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…