Pardubický kraj nabízí Gruzíncům pomoc s rozvojovými projekty ve školství či zemědělství

30.09.2017 15:00

Zástupci Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým navštívili Gruzii. S představiteli regionu Mtskheta-Mtianeti jednali o možné spolupráci obou regionů v oblasti životního prostředí, cestovního ruchu, zemědělství a školství.

Pardubický kraj nabízí Gruzíncům pomoc s rozvojovými projekty ve školství či zemědělství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Po jednání s gubernátorem oblasti Levanem Zautashvilim navštívili obce Tserovani a Tsinamdzgvrintkari, kde se nachází největší multioborová střední škola v celém regionu. Součástí programu bylo také jednání s velvyslancem Tomášem Pernickým a účast na oslavě Dne české státnosti.

„Pokračujeme v jednáních s regionem Mtskheta-Mtianeti o možné partnerské spolupráci v několika oblastech, mezi kterými hraje prim školství, životní prostředí, cestovní ruch a zemědělství. Gruzie je státem ve složité situaci. Spatřuji zde obdobné problémy jako na Ukrajině, a proto musíme být s touto zemí solidární, jelikož nemají možnost čerpat větší množství finančních prostředků na obnovu země. Jsem přesvědčený, že by bohatší státy včetně regionů měly zemím v obdobné situaci nabídnout malou, ale přesto velmi důležitou pomoc. Stejně tak jako západní země poskytují obrovské prostředky ke sbližování v rámci EU, měli bychom takto postupovat i vůči asociačním zemím,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Plánujeme využít výzvu připravenou Českou rozvojovou agenturou, která vybrala Gruzii jako jednu z prioritních oblastí zahraniční rozvojové pomoci. V první etapě by se mělo jednat o menší rozvojové projekty ve zmíněných oblastech, ale také o navázání spolupráce kulturních institucí, škol, naší rozvojové agentury či Destinační společnosti Východní Čechy, jelikož turistický potenciál tohoto regionu je vzhledem k přítomnosti dvou památek UNESCO v hlavním městě regionu a kavkazského hřebenu s třetí nejvyšší horou Gruzie Kazbeg a několika lyžařskými středisky ohromný,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

V regionu chybí vzdělaní odborníci, kraj nabízí své zkušenosti

Vzhledem k tomu, že jednou z oblastí možné spolupráce je školství, navštívili zástupci kraje jednu z největších škol v regionu, která má vzdělávat v 11 oborech až 1700 studentů od včelařů přes kadeřnice až po zpracovatele mléka či masa. „Momentálně se ve škole nachází pouhých 30 studentů s tím, že plánem pro letošní rok je 300 žáků. Škola je velmi moderně vybavena, avšak nemá přesný rozvojový plán, se kterým bychom jí mohli s našimi zkušenostmi pomoci. Nabízíme také možnost inspirovat se v našem současném stipendijním programu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Plánujeme proto nejdříve navázat spolupráci s naší lanškrounskou zemědělskou školou, která může sloužit jako vzor při předávání praktických zkušeností a práce s moderní technikou. Stejně jako v našich podmínkách je v Gruzii velký problém s kvalifikovanou pracovní silou, což by tato škola mohla v regionu změnit,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který představitele školy a zástupce regionu pozval na návštěvu Pardubického kraje.

Součástí pracovního programu delegace, jejímiž členy byli kromě hejtmana také krajský zastupitel Miloš Akerman a ředitel krajského úřadu Jaroslav Folprecht, byla kromě zmíněné školy návštěva vesnice Tserovani, ve které se nachází okolo sedmi tisíc obyvatel. Jedná se o vnitřně vysídlené uprchlíky ze separatistických oblastí Jižní Osetie a Abcházie. „Snahou nejen gruzínské vlády, ale i mezinárodního společenství je připravit uprchlíkům důstojné podmínky pro život, byť je jasné, že nelze nahradit jejich přirozené domácí prostředí, do kterého se však vzhledem k tamní situaci vrátit nemohou,“ uvedl Miloš Akerman.

Žamberská škola prezentovala umění svých studentů

V rámci recepce k připomenutí Dne české státnosti 28. září, která se uskutečnila v prostorách Velvyslanectví České republiky v Gruzii pro více jak 200 pozvaných hostů, připravovali tradiční české pokrmy studenti Střední školy obchodu, řemesel a služeb v Žamberku. „Stejně jako v minulém roce ve Vídni chceme dát prostor našim školám k prezentaci v zahraničí. Pro studenty mohou být obdobné akce motivací ke studiu, a to nejen odborných předmětů, ale i jazyků. Jsem rád, že hosté i zástupci ambasády byli s přístupem čtveřice žáků a výsledky jejich práce velmi spokojeni,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…