Pardubický kraj pomáhá gruzínskému regionu s rozvojem cestovního ruchu, venkova a zemědělského školství

13.05.2018 10:39

Zástupci gruzínského regionu Mtscheta-Mtianeti přijeli na pracovní návštěvu Pardubického kraje. Jejím cílem je realizace projektu, na který Pardubický kraj získal prostředky v rámci úspěšné žádosti o dotaci z rozpočtu České rozvojové agentury.

Pardubický kraj pomáhá gruzínskému regionu s rozvojem cestovního ruchu, venkova a zemědělského školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Po čtvrtečním ranním setkání se zástupci Pardubického podnikatelského inkubátoru a Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje se členové delegace setkali také s hejtmanem Martinem Netolickým, který byl v loňském roce iniciátorem projektu. V průběhu pobytu v kraji se zástupci regionu seznámili s Národním hřebčínem v Kladrubech nad Labem, Lázněmi Bohdaneč, a ve zbytku programu jim bude představeno fungování Místních akčních skupin a spolupráce venkova. Cestu zakončí v sobotu návštěvou Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně.

„Vzhledem k tomu, že stejně jako Česká rozvojová agentura považujeme Gruzii za velmi perspektivní zemi nejen pro české podnikatele, ale také turisty, podali jsme žádost o finanční příspěvek na realizaci projektu, který je zaměřen na předávání zkušeností a následně zavedení do místní praxe v oblasti cestovního ruchu, zemědělského školství a místních akčních skupin a venkova obecně. Tento projekt byl hodnocen jako jeden z nejlepších a obdržel krytí v plné požadované výši půl milionu korun. Jako kraj k této částce poskytneme finanční spoluúčast v hodnotě 355 tisíc korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Věřím, že naše první setkání na úrovni garantů jednotlivých oborů otevře dveře k další mnohem hlubší spolupráci v oblasti výměny studentů středních škol, ale také například životního prostředí, zemědělství nebo cestovního ruchu, jelikož v těchto oblastech jsme mnohem dál a máme co předávat. Chceme být partnerem v místech, kde máme co nabídnout. Spolupráce musí dávat smysl a nesmí být pouze formální aktivitou spojenou se setkáváním vrcholných představitelů,“ řekl hejtman Netolický. „Vzhledem k našim zkušenostem s čerpáním finančních prostředků z různých zdrojů můžeme pomoci i v této oblasti. Oproti Gruzii jsme ve všech oblastech mnohem dále a myslím, že pokud můžeme, měli bychom pomoci tak, jako to již několik let děláme v oblasti Zakarpatské Ukrajiny,“ doplnil hejtman Netolický, který oblast regionu navštívil v minulosti již dvakrát a jednal se svým protějškem Levanem Zautashvilim o možné spolupráci obou regionů.

Její prohlubování si chválí také ředitel rozvojové agentury regionu Mtscheta-Mtianeti Shalva Givishvili. „Pardubický kraj je pro nás důležitým partnerem, který nám může v řadě věcí pomoci. Jsme moc rádi, že jsme tohoto partnera získali, protože kromě teoretických potřebujeme také praktické zkušenosti, které načerpáme jen tak, že se setkáme s odborníky z těchto oblastí. Doufám, že naše spolupráce je touto návštěvou teprve na svém začátku,“ řekl Givishvili.

První den návštěvy si pětičlenná delegace prohlédla Národní hřebčín Kladruby nad Labem, dále Lázně Bohdaneč a také historické centrum Pardubic. Ve čtvrtek se setkali se zástupci Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje a Pardubického podnikatelského inkubátoru v čele s ředitelem Richardem Červenkou. Páteční program je ve znamení venkova. V dopoledních hodinách navštíví Rodinné a vzdělávací centrum Holoubek, podívají se do Sebranic, které jsou jedním z držitelů titulu Vesnice roku Pardubického kraje a v Uhersku si prohlédnou zdejší statek, který patří mezi přední regionální producenty potravin. V sobotu zavítají do Lanškrouna, kde se na zdejší Střední školy zemědělské a veterinární koná Den školy, jehož součástí je nejen prohlídka moderního areálu, ale také jarmark, ochutnávky výrobků školy a mnoho dalšího.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…