Pardubický kraj pomáhá gruzínskému regionu s rozvojem cestovního ruchu, venkova a zemědělského školství

13.05.2018 10:39

Zástupci gruzínského regionu Mtscheta-Mtianeti přijeli na pracovní návštěvu Pardubického kraje. Jejím cílem je realizace projektu, na který Pardubický kraj získal prostředky v rámci úspěšné žádosti o dotaci z rozpočtu České rozvojové agentury.

Pardubický kraj pomáhá gruzínskému regionu s rozvojem cestovního ruchu, venkova a zemědělského školství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický

Po čtvrtečním ranním setkání se zástupci Pardubického podnikatelského inkubátoru a Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje se členové delegace setkali také s hejtmanem Martinem Netolickým, který byl v loňském roce iniciátorem projektu. V průběhu pobytu v kraji se zástupci regionu seznámili s Národním hřebčínem v Kladrubech nad Labem, Lázněmi Bohdaneč, a ve zbytku programu jim bude představeno fungování Místních akčních skupin a spolupráce venkova. Cestu zakončí v sobotu návštěvou Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně.

„Vzhledem k tomu, že stejně jako Česká rozvojová agentura považujeme Gruzii za velmi perspektivní zemi nejen pro české podnikatele, ale také turisty, podali jsme žádost o finanční příspěvek na realizaci projektu, který je zaměřen na předávání zkušeností a následně zavedení do místní praxe v oblasti cestovního ruchu, zemědělského školství a místních akčních skupin a venkova obecně. Tento projekt byl hodnocen jako jeden z nejlepších a obdržel krytí v plné požadované výši půl milionu korun. Jako kraj k této částce poskytneme finanční spoluúčast v hodnotě 355 tisíc korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Věřím, že naše první setkání na úrovni garantů jednotlivých oborů otevře dveře k další mnohem hlubší spolupráci v oblasti výměny studentů středních škol, ale také například životního prostředí, zemědělství nebo cestovního ruchu, jelikož v těchto oblastech jsme mnohem dál a máme co předávat. Chceme být partnerem v místech, kde máme co nabídnout. Spolupráce musí dávat smysl a nesmí být pouze formální aktivitou spojenou se setkáváním vrcholných představitelů,“ řekl hejtman Netolický. „Vzhledem k našim zkušenostem s čerpáním finančních prostředků z různých zdrojů můžeme pomoci i v této oblasti. Oproti Gruzii jsme ve všech oblastech mnohem dále a myslím, že pokud můžeme, měli bychom pomoci tak, jako to již několik let děláme v oblasti Zakarpatské Ukrajiny,“ doplnil hejtman Netolický, který oblast regionu navštívil v minulosti již dvakrát a jednal se svým protějškem Levanem Zautashvilim o možné spolupráci obou regionů.

Její prohlubování si chválí také ředitel rozvojové agentury regionu Mtscheta-Mtianeti Shalva Givishvili. „Pardubický kraj je pro nás důležitým partnerem, který nám může v řadě věcí pomoci. Jsme moc rádi, že jsme tohoto partnera získali, protože kromě teoretických potřebujeme také praktické zkušenosti, které načerpáme jen tak, že se setkáme s odborníky z těchto oblastí. Doufám, že naše spolupráce je touto návštěvou teprve na svém začátku,“ řekl Givishvili.

První den návštěvy si pětičlenná delegace prohlédla Národní hřebčín Kladruby nad Labem, dále Lázně Bohdaneč a také historické centrum Pardubic. Ve čtvrtek se setkali se zástupci Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje a Pardubického podnikatelského inkubátoru v čele s ředitelem Richardem Červenkou. Páteční program je ve znamení venkova. V dopoledních hodinách navštíví Rodinné a vzdělávací centrum Holoubek, podívají se do Sebranic, které jsou jedním z držitelů titulu Vesnice roku Pardubického kraje a v Uhersku si prohlédnou zdejší statek, který patří mezi přední regionální producenty potravin. V sobotu zavítají do Lanškrouna, kde se na zdejší Střední školy zemědělské a veterinární koná Den školy, jehož součástí je nejen prohlídka moderního areálu, ale také jarmark, ochutnávky výrobků školy a mnoho dalšího.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…