Parlamenty České a Slovenské republiky společně podpořily Izrael v Den Jeruzaléma

10.05.2021 18:26

Spojenectví s Izraelem, potvrzení statutu Jeruzaléma jako nedělitelného hlavního města Izraele, respektujícího svobodu uctívání všem monoteistickým náboženstvím, a podpora kroků, vedoucích k otevření ambasád České republiky a Slovenska v Jeruzalémě. Toto bylo hlavní téma dnešní, historicky první konference ke Dni Jeruzaléma, organizované v obou Parlamentech v Česku a na Slovensku za účasti významných politiků, velvyslanců Izraele v ČR i SR a kulturních, křesťanských a židovských osobností.

Parlamenty České a Slovenské republiky společně podpořily Izrael v Den Jeruzaléma
Foto: Peter Švec
Popisek: H.E. Daniel Meron, velvyslanec Izraele v ČR

Předseda Sněmovny Radek Vondráček vyjádřil pokračující silnou podporu Izraele českou politickou reprezentací a popsal otevření Českého domu a diplomatického zastoupení v Jeruzalémě jako postupné kroky k přesunu české ambasády do Jeruzaléma. Jde o jeden z hlavních cílů největší Meziparlamentní skupiny přátel Izraele v Parlamentu ČR. Její předseda Miloslav Janulík označil oslavu „Dne Jeruzaléma s českou vlajkou na našem úřadě za tak trochu i náš malý český zázrak“.

Peter Kremský, předseda Skupiny spojenců Izraele v NR SR, věří „v rozšíření diplomatického zastoupení SR v Jeruzalémě“ i v obnovení společné česko-slovenské tradice podpory Izraele, protože Československo zřídilo konzulát v Jeruzalémě již v roce 1926 a T.G. Masaryk byl prvním státníkem, který navštívil Jeruzalém.

Velvyslanci Izraele v ČR a SR, Daniel Meron a Boaz Modai, vyjádřili izraelský vděk za historickou pomoc Československa i za neutuchající podporu nyní již dvou významných přátel v srdci Evropy. Společně se starostou Jeruzaléma Moše Lionem připomněli tři tisíce let izraelské historie od založení Jeruzaléma králem Davidem, bezpočet modliteb Židů za jeho obnovu během období jejich pronásledování i „slavnostní slib Izraele zajistit svobodný přístup na svatá místa každého náboženství“.

Izrael

Závěrečný zvuk biblického nástroje - šofaru

Zazněla varování před podporou terorismu i hrubým zkreslováním izraelské a blízkovýchodní historie ze strany mnoha evropských politiků a médií. Peter Švec, předseda ICEJ Slovensko, připomněl, že se za pravdu postavili „křesťané z různých denominací a národů, kteří suplovali nedostatek odvahy svých vlád a roku 1980 mezi prvními veřejně deklarovali a uznali právo Izraele vyhlásit Jeruzalém za svoje hlavní a nedělitelné město“.

Změnu politiky EU, aby byla realističtější a pravdivější ve vztahu k Izraeli, si přeje i Igor Rintel, podpředseda Ústředního svazu židovských náboženských obcí na Slovensku.

O židovském údělu niterně spojeném s Jeruzalémem, který hraje „klíčovou roli v tom, jak Židé po celém světě vnímají Izrael a sami sebe“, procítěně promluvili Jefim Fištejn a Tomáš Kraus.

Michal Pacovský připomenul, k jak enormnímu rozvoji Jeruzaléma došlo od jeho sjednocení v roce 1967, a vyzval ke společnému rozvíjení hodnot a projektů podporujících život, jako je výsadba stromů a ochrana vod, pro pokojnou budoucnost na základě odpuštění.

Konference končila výzvou předsedy ČSPI Karla Sedláčka: „Pevně doufám, že důstojné připomenutí Dne Jeruzaléma zapustí své pevné kořeny v obou parlamentech našich zemí a impuls z České a Slovenské republiky nalezne odezvu i v dalších zemích.“

Konferenci na oslavu Dni Jeruzaléma organizovala Meziparlamentní skupina přátel Izraele ČR-Izrael ve spolupráci s Českou společností přátel Izraele.

Pro CSPI zpracovali: Jiří Čihulka, Kateřina Čihulková, Peter Švec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…