Patron mosteckého okruhu David Coulthard navštíví Českou republiku

15.12.2017 14:30

Pilot formule 1 a vicemistr světa z roku 2001 David Coulthard navštíví začátkem příštího roku Českou republiku. Nebude to zdaleka poprvé. David má například úzké vazby k mosteckému autodromu, od roku 1999 je patronem tamního velkého závodního okruhu.

Patron mosteckého okruhu David Coulthard navštíví Českou republiku
Foto: Autodrom Most
Popisek: David Coulthard

Skotský jezdec poprvé navštívil autodrom v roce 1998, kdy dorazil na sever Čech se svým tehdejším týmovým kolegou Mikou Häkkinenem a šéfem stáje McLaren Mercedes Ronem Dennisem. Přivezli s sebou také dvousedadlovou formuli pro předváděcí jízdy.

„Jako jeden z darů převzali zástupci spojení dvou věhlasných ikon motoristického sportu, jakými značky McLaren i Mercedes bezpochyby jsou, repliku této dvousedadlové formule v podobě dortu. Davidovi se u nás moc líbilo. S vedením autodromu se dohodl na další návštěvě hned v následujícím roce, kde právě přijal čestný patronát. Do třetice zavítal do Mostu i v roce 2000, kde byl VIP hostem autodromu při závodním víkendu historických monopostů královské disciplíny F1,“ zavzpomínala na návštěvy sympatického Skota obchodní referentka sportovního odboru společnosti AUTODROM MOST Edeltraud Pochmanová.

David Coulthard přijal tentokrát pozvání na galavečer s vyhlášením ankety Zlatý volant a Zlatá řídítka o nejlepší české motoristické sportovce, který se uskuteční 22. února 2018 v Praze. Objeví se po boku pětinásobného mistra světa silničních motocyklů ve třídě do 500 cm³ Australana Micka Doohana a německé jezdecké legendy Joachima Stucka.

Coulthard s Häkkinenem nejsou jedinými bývalými či současnými piloty formule 1, kteří mostecký autodrom postili svou přítomností. Vedle dosud jediného českého účastníka světového šampionátu v této královské motoristické disciplíně Tomáše Engeho, který má k autodromu vřelý vztah a vede zde také kurzy sportovní jízdy, diváci mohli vidět přímo při soubojích na dráze i malajského jezdce Alexe Yoonga či Rakušana Karla Wendlingera.

Jedním z lákadel závodního kalendáře autodromu pro rok 2018 budou po loňské premiéře právě závody historických vozů The Most Historic Grand Prix, a to o víkendu 22. až 24. června. Po sedmnácti letech se při této příležitosti do Mostu znovu vrací série FIA Masters Historic Formula One Championship. Fanoušci se tak mohou těšit na přehlídku monopostů formule 1 zlatého věku, jež si to mezi sebou rozdávaly na nejznámějších evropských i světových okruzích od konce 60. let minulého století do roku 1985. Diváci uvidí originální stroje, jež pilotovaly takové hvězdy jako Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, Niki Lauda nebo James Hunt.

Sobotní nebo nedělní vstupné pro dospělého činí 290 korun. Děti do 130 centimetrů výšky mají vstup zdarma, vyšší děti a mládež do 17 let zaplatí 90 korun. Vstupenky je možné zakoupit on-line už nyní prostřednictvím webových stránek autodromu v sekci VSTUPENKY. Více informací o závodním víkendu The Most Historic Grand Prix zájemci najdou zde.

Akciová společnost AUTODROM MOST provozuje stejnojmenný závodní okruh. Budoval se v letech 1978 až 1983 v místě bývalého povrchového hnědouhelného dolu Vrbenský. Nápad na stavbu autodromu sice vznikl v souvislosti s automobilovými a motocyklovými závody, hned od počátku se ovšem počítalo s jeho využitím i pro jiné účely. Autodrom tak brzy ožil také testováním závodních i nově vyvíjených vozů, výcvikem řidičů speciálních vozidel sanitních, hasičských nebo policejních, závodnickými školami či kurzy bezpečné jízdy. Tuto úlohu převzal později polygon, vybudovaný v areálu závodního okruhu v roce 2005. Stále je největším a nejkomplexnějším zařízením svého druhu v České republice. Svou dispozicí, instalovanými technologiemi a dalšími navazujícími aktivitami nabízí na ploše 13 hektarů jedinečné podmínky pro výuku a výcvik řidičů ve všech oblastech problematiky řízení vozidel veškerých tonáží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…