Petr Kužel: „Za poklesem nezaměstnanosti stojí pouze sezonní práce“

10.06.2012 16:59

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 8,2 procenta z dubnových 8,4 procenta.

Petr Kužel: „Za poklesem nezaměstnanosti stojí pouze sezonní práce“
Foto: hns
Popisek: Petr Kužel, prezident Hospodářské komory České republiky

O práci se ucházelo 482.099 lidí, což je meziměsíčně o 15.223 méně. O 4,7 procenta přibylo volných pracovních míst. Dne 8. června 2012 o tom informovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel však pokles nezaměstnanosti přičítá pouze k sezonním pracím.

„Domnívám se, že statistiky, které jsou v současné době optimistické, jsou dány pouze sezonními pracemi. Dá se proto očekávat, že v druhé polovině roku 2012 budeme naopak svědky navýšení nezaměstnanosti, a to zejména v oblasti stavebnictví,“ reaguje na aktuální čísla nezaměstnanosti Petr Kužel. Dle aktuálních informací Hospodářské komory České republiky totiž stavební firmy, zejména menší podniky, dodělávají zakázky z minulého nebo z počátku nového roku. „Stavební firmy masivně přestávají mít práci a jejich snahou je proto co možná největší snížení nákladů. Situace je natolik tíživá, že dochází k redukci nákladů už i v oblasti pracovníků,“ dodává Petr Kužel.

Dalším negativním vývojem v oblasti stavebnictví může být podle Hospodářské komory České republiky i skutečnost, že veřejné zakázky se nevypisují.

Prvním důvodem je podle prezidenta HK ČR obtížnost nového zákona o výběrovém řízení. Druhým důvodem je pak nedostatek finančních prostředků, a to nejen na straně státu. „Bohužel v současné době nejsou ani investoři, ani peníze, a to nejen od státní správy a samosprávy, ale ani od soukromých investorů,“ zmiňuje závěrem prezident HK ČR Petr Kužel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…