Petr Láska: Spor o Palác Stromovka může skončit až u soudu

23.02.2015 14:18

Projekt výstavby obchodního a administrativního centra Palác Stromovka v pražských Holešovicích může skončit až u soudu. Vyloučena není ani mezinárodní arbitráž. Strany sporu o budoucí podobu projektu, kterými jsou městská část Praha 7 a investor Holešovický Trojúhelník a.s., podle všeho nenašly cestu ke společné dohodě o možných úpravách projektu.

Petr Láska: Spor o Palác Stromovka může skončit až u soudu
Foto: Petr Láska
Popisek: Možná varianta památníku obětem holocaustu

Palác Stromovka je plánován jako multifunkční obchodně-administrativní projekt se supermarketem, službami pro občany, restauracemi a kavárnami. Pět podlaží má být využíváno jako administrativní prostory. Investor dokonce nabízel městské části kanceláře v Paláci Stromovka pro umístění radnice Prahy 7, za jejíž výstavbu jinak plánuje nové vedení utratit půl miliardy korun. Ve třech podzemních podlažích je plánováno zhruba 500 parkovacích míst.

Vedení radnice městské části Prahy 7, které vzešlo z podzimních komunálních voleb, je dlouhodobě proti projektu. V poslední době se vyjádřilo, že bude Palác Stromovka blokovat, včetně možného vypovězení nájemní smlouvy na pozemek, na kterém má obchodní a administrativní centrum vyrůst.

Společnost Holešovický Trojúhelník, která je investorem, na začátku letošního roku přišla na radnici s návrhem dohody, která měla vytvořit prostor pro jednání obou stran. Dohoda byla podle informací ze zastupitelstva údajně téměř uzavřena. Investor byl v té době ještě poměrně vstřícný, mimo jiné se zavazoval, že na čas přeruší odvolací řízení k vydání stavebního povolení a byl ochoten jednat s městskou částí i o změnách v projektu. 

Městská část Praha 7 však na poslední chvíli po několika jednáních s investorem od podpisu dohody ustoupila. Podle názoru radnice neplnil Holešovický Trojúhelník podmínky nájemní smlouvy. To však nebránilo Praze 7 dlouhodobě inkasovat za pozemek milionové nájemné - investor zaplatil od roku 2002 na nájmu za pozemek městské části více než 50 miliónů korun.

V současnosti disponuje Holešovický Trojúhelník řádným územním rozhodnutím a stavebním povolením ke stavbě podzemních garáží. Stavební povolení pro nadzemní část objektu, zahrnující mimo jiné i supermarket a služby potřebné pro občany z blízkého okolí, je v odvolacím řízení a čeká na rozhodnutí stavebního úřadu Magistrátu hlavního města Prahy.

Místo společného jednání to tedy vypadá tak, že by se obě strany mohly sejít u soudu. Investor se vyjádřil, že bude v případě vypovězení nájemní smlouvy nebo jiných obstrukcí ze strany městské části nucen požadovat náhradu škody ve výši až jedné miliardy korun. Vyloučit nelze ani mezinárodní arbitráž, protože částečně je projekt financován ze zahraničních prostředků.

Petr Láska

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…