Pilsner Urquell: Nejlepším výčepním v ČR je Tomáš Hrnčíř z Lokálu U Bílé kuželky

18.08.2013 14:47

Titul Pilsner Urquell Master Bartender* České republiky za rok 2013 získal Tomáš Hrnčíř z pražské restaurace Lokál U Bílé kuželky.

Pilsner Urquell: Nejlepším výčepním v ČR je Tomáš Hrnčíř z Lokálu U Bílé kuželky
Foto: red
Popisek: Plzeňský Prazdroj

S prvenstvím v prestižní národní soutěži o nejlepšího výčepního získává vítěz mimo jiné možnost uvařit si s plzeňským sládkem Václavem Berkou vlastní várku pro svou restauraci a střetnout se s nejlepšími výčepními ostatních zemí v mezinárodním finále osmého ročníku soutěže, které se letos uskuteční na Pilsner Festu – oslavách plzeňského piva v den výročí první várky 5. října.

Dvacet nejlepších výčepních (18 mužů a 2 ženy) se do finále kvalifikovalo vynikajícími teoretickými znalostmi o plzeňském ležáku Pilsner Urquell, jeho unikátní varní receptuře, bohaté historii a jedinečném postavení mezi ostatními pivy. Soutěžící také prokázali praktické dovednosti ve správné péči o pivo, schopnost správně jej načepovat na více způsobů a náležitě tento plzeňský originál prezentovat. Důležitým kritériem úspěchu bylo také prokázání dovedností v praxi, proto plzeňští sládci inkognito prověřovali po několik týdnů práci soutěžících přímo v jejich restauracích.

„Zrod plzeňského ležáku před více než 170 lety vyvolal v pivovarnickém světě doslova revoluci. Stal se vzorem pro celou kategorii piv. Proto by se k němu mělo vždy přistupovat s náležitou úctou a péčí. Jsem přesvědčen, že touto náročnou soutěží přispíváme k zachování vysoké kvality českého piva v našich hospodách a další propagaci výjimečné české pivní kultury,“ uvedl Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a čestný předseda prestižní světoznámé soutěže.

Dvacet finalistů se sešlo 14. a 15. srpna v plzeňském pivovaru, aby se tu v náročných disciplínách utkali v konkurenci nejlepších výčepních z celé České republiky. Kromě dokonalé techniky čepování piva Pilsner Urquell před porotou a náročné prověrky znalostí z historie a výroby prémiového ležáku soutěžící čepovali tisícům lidí při koncertu skupin Pilsen Queen Tribute Band a Mediterian v centru Plzně, před restaurací „12“, v Kopeckého sadech.

„Soutěže jsem se zúčastnil již po třetí a jsem rád, že to nakonec vyšlo. Pro mě je to opravdu velká radost, že dnes mohu převzít mistrovský pohár. Ještě bych dodal, když vidím pana Svěráka, že já nejsem jako hostinský z hospody Na mýtince, já mám lidi rád,“ říká čerstvý vítěz Pilsner Urquell Master Bartender Tomáš Hrnčíř.

V osmém ročníku soutěže výčepních v konkurenci dalších 18 soupeřů obsadil skvělé druhé místo Miloslav Bělský z Wellness a Sport hotelu Šumava v Kašperských Horách a třetí pozici si svým výkonem zajistil Pavel Pressburg z Malostranské besedy v Praze. Světové finále se uskuteční symbolicky v Plzni 5. října, tedy přesně v místě a dni, kde byl Pilsner Urquell před 171 lety poprvé uvařen. Historicky poprvé se však uskuteční na Pilsner Festu, oslavách piva Pilsner Urquell. Poprvé si tak všichni příznivci plzeňského ležáku budou moci vychutnat veškerou slávu přímo v živelném dění těchto oslav. Velkou motivací pro všechny soutěžící je jedinečná slavnostní atmosféra, titul mistra světa v čepování a 10 000 eur pro vítěze.

Součástí programu finálového večera bylo i udělení čestného titulu Honorary Connoisseur – Čestný znalec Pilsner Urquell. Ocenění přijal z rukou staršího obchodního sládka Václava Berky režisér, scenárista a herec Zdeněk Svěrák. Toto ocenění uděluje Plzeňský Prazdroj osobnostem, které dlouhodobě a nezávisle šíří věhlas originálního plzeňského ležáku.

„Já jsem byl zvědavý, jaké budu mít číslo. Miloš Forman má 007 a já, jak koukám 036. Asi proto, že jsem se v tomto roce narodil. Jinak já tu lásku k pivu mám po tatínkovi. Jako dítě jsem žil na periferii a můj tatínek občas chodil s kamarády k Pinkasům. Nemohl jsem pochopit, proč chodí takovou dálku. A pak jsem to pochopil, protože tam mají to nejlepší plzeňské pivo,“ řekl během předávání ocenění Honorary Connoisseur Zdeněk Svěrák.

*Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určena všem cílevědomým výčepním, barmankám a barmanům, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a ležák Pilsner Urquell. K úspěchu v soutěži je nezbytná dokonale zvládnutá technika čepování, vzorná péče o pivo, vynikající znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a především charizma, se kterým je třeba zákazníka přesvědčit o kvalitách tradičního plzeňského ležáku.

Tři nejlepší čeští výčepní 8. ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender
1. Tomáš Hrnčíř, restaurace Lokál U Bílé kuželky, Praha
2. Miloslav Bělský, Wellnes a Sport hotel Šumava, Kašperské Hory
3. Pavel Pressburg, restaurace Malostranská beseda, Praha

Jste politik? Zveřejněte bez redakčních úprav vše, co chcete. Zaregistrujte se ZDE.
Jste čtenář a chcete komunikovat se svými zastupiteli? Zaregistrujte se ZDE.

autor: Tisková zpráva

Bety.cz - magazín nejen pro mámy - horoskopy, recepty, diskuse, soutěže

Bety.cz TESTOVÁNÍ - Testujte s námi nové produkty či služby a o své názory a doporučení se podělte s ostatními čtenářkami Bety.cz.

Prostřeno.cz - recepty on-line - vaření, recepty, gastronomie

reklama
Tento článek je již staršího data a diskuse k němu byla uzavřena. Děkujeme za pochopení.

Další články z rubriky

Univerzita Karlova: Navštivte během Muzejní noci Karolinum a vyfoťte se s pedelem

9:52 Univerzita Karlova: Navštivte během Muzejní noci Karolinum a vyfoťte se s pedelem

Během Pražské muzejní noci (9. června) Univerzita Karlova zpřístupní unikátní historické prostory Ka…