Písecká nemocnice poskytuje nejlepší diagnosticko-léčebnou péči v našich regionech, ukázal projekt

12.09.2013 16:44

Významné prvenství si odnesla Nemocnice Písek, a. s., z letošního hodnocení kvality poskytované diagnosticko-léčebné péče napříč Evropskou unií, označované zkratkou DUQUe. Z celkových 240 přihlášených zdravotnických zařízení z 8 států Evropské unie skončila na 15. místě, mezi regionálními nemocnicemi stejného typu  obsadila dokonce v EU prvenství.

Písecká nemocnice poskytuje nejlepší diagnosticko-léčebnou péči v našich regionech, ukázal projekt
Foto: Písecká nemocnice
Popisek: Písecká nemocnice

V praxi to znamená, že pokud se pacient dostane do písecké nemocnice s infarktem myokardu, mozkovou mrtvicí, zlomeninou krčku stehenní kosti nebo se zde žena rozhodne rodit, dostane se každému vysoce nadprůměrné péče.

„První příčka ve skupině středních nemocnic je opravdu v evropském měřítku umístění výjimečně prestižní. Stejně tak výjimečně dobrá zpráva je to pro příjemce služeb písecké nemocnice, její pacienty a klienty. Jedná se ale zároveň o velké ocenění práce zaměstnanců nemocnice – zdravotníků i dalšího personálu,“ uvedl ředitel Nemocnice Písek, a. s., Jiří Holan.

„Cena této prestižní záležitosti je o to větší v době, kdy managementy nemocnic České republiky dennodenně řeší, kde vzít na často základní léčebně diagnostické procesy finance od plátců, jak přesvědčit zdravotní pojišťovny o nových trendech a možnostech a zahrnout tyto do svých léčebných plánů. I přesto lze nalézt v Česku nemocnice, které v tomto systému poskytují špičkovou evropskou medicínu. Takovou dle odborníků Evropské unie Nemocnice Písek je,“ ocenil úspěch v hodnocení jihočeský hejtman Jiří Zimola.

Nemocnice Písek, a. s., se jako nemocnice zapojená do procesů řízení kvality zdravotní péče, zúčastnila na jaře roku 2013 srovnávacího procesu s nemocnicemi Evropské unie. Vzhledem k tomu, že při řízení nemocnice je s velkou výhodou mít dispozici i zpětné vazby v širším než republikovém měřítku a obdobný projekt napříč EU ještě v historii neprobíhal, rozhodlo se vedení nemocnice do takového projektu zapojit. Písecká nemocnice prošla v první fázi určitým předkolem uchazečů, ze kterých pak byla vybrána do vlastního mezinárodního projektu nazvaného DUQUe, financovaného Evropskou unií. Tento projekt se zaměřil na sledování kvality realizované péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou, infarktem myokardu, zlomeninami krčku dolní končetiny a o rodičky. Hodnotící kritéria umožňovala srovnání této poskytované péče ve zmíněných okruzích pacientů napříč sledovanými nemocnicemi v EU. „Hodnotila se například doba od prvního kontaktu pacienta či jeho okolí s nemocnicí do doby, kdy mu byla poskytnuta adekvátní léčba dle evropských standardů, vhodnost podávaných léčiv ke sledovaným diagnózám, vyšetřovací metody, jejich dostupnost a výtěžnost pro vyjmenované diagnózy a také délka hospitalizace i návaznost na rehabilitační doléčovací proces. Samozřejmě důležitým parametrem bylo přežití pacientů či míra invalidizace.

Celkem se projektu zúčastnilo 240 nemocnic (30 z každého státu) EU. Vedle zastoupení institucí z České republiky měla své nemocnice v hodnocení Francie, dále pak Německo, Polsko, Portugalsko, Španělsko, Turecko a Velká Británie. Do DUGUe projektu byly zapojeny universitní nemocnice, krajské nemocnice a nemocnice regionální. Z každé zúčastněné nemocnice byla sbírána data od 30 po sobě jdoucích pacientů, kteří splňovali podmínky zařazení do studie. Nemocnice tímto hodnocením postoupila i do další části studie DUQUe, která v této chvíli dále probíhá.

V Nemocnici Písek, a. s., jejímž jediným akcionářem je Jihočeský kraj, je ročně hospitalizováno 11 500 pacientů. Lékaři zde provedou více než 10 tisíc operačních zákroků a téměř 186 tisíc ambulantních vyšetření. Loni se zde narodilo 838 dětí.

Nemocnice má 742 zaměstnanců a je tedy také jedním z největších zaměstnavatelů v regionu.

V letech 2008-2012 nemocnice proinvestovala celkem 275,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …