Pivovar Dudák: Letní prodej strakonického piva po koronakrizi roste

28.08.2020 20:29

Letní prodej strakonického piva roste. Podle aktuální situace ve srovnání s loňským rokem stoupne prázdninový výstav o cca 700 hektolitrů, což představuje asi tříprocentní nárůst.

Pivovar Dudák: Letní prodej strakonického piva po koronakrizi roste
Foto: Pivovar Dudák
Popisek: Pivovar Dudák, logo

„Léto bylo a je letos výborné. V červenci i srpnu evidujeme meziroční nárůst. Stejně jako ostatním pivovarům nám pomohlo, že naši trávili dovolenou v tuzemsku. Máme například plnou Šumavu a Lipensko, to nám pomáhá," uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus.

Výpadek prodeje v době nouzového stavu, ale úplně nahradit nepůjde. „V lednu a únoru jsme evidovali mírný nárůst a začátek roku 2020 se tak jevil velmi slibně, poté jsme během dalších třech měsíců ztratili cca 2800 hl sudového piva a bylo po nadějích. V těchto měsících jsme evidovali 20 procentní propad oproti loňsku. Situace se začala zlepšovat až v červnu, kdy se rozvolnila koronavirová opatření. Nedá se nic dělat, podobné problémy mají i jiné české pivovary,“ doplnil Krankus.

Celkově má za první letošní pololetí Dudák kvůli koronaviru výstav nižší meziročně o 7,5 procenta. Ředitelův aktuální odhad je, že roční skóre se bude pohybovat mezi pěti až šesti procentním poklesem. „Pokud se objeví povinnost nosit roušky v restauracích a hospodách, bude pokles ještě větší,“ doplňuje.

Při jarní koronavirové krizi přišel strakonický pivovar každý týden na tržbách o 2,5 milionu korun. Prodej sudového piva klesl na jaře téměř na nulu. Pivovar v březnu a dubnu úplně zastavil linku na stáčení piva do sudů, zrušil i několik plánovaných investic. Soustředil se ale na pomoc zdejší nemocnici, zdravotníkům nakoupil například respirátory. Letos chtěl Dudák zahájit další rekonstrukci technologií, v jakém to nakonec bude rozsahu záleží na aktuálních finančních možnostech. V Dudáku budou ale určitě modernizovat scezovací kádě a lepičky lahví.

Strakonický pivovar Dudák měl v roce 2019 výstav 56.544 hektolitrů. Obrat stoupl o procento na 93,7 milionu korun, zisk po zdanění vzrostl o 200 procent na 448.000 Kč. Také loni a předloni byl pivovar ziskový. O 300 hektolitrů loni stoupl vývoz. Dudák celkově vyvezl 3000 hektolitrů. K tradičním zemím patří Maďarsko a Slovensko, předloni získal pivovar nové kontrakty na Ukrajině, ve Španělsku, Portugalsku a Itálii. Zaměřit se chce na export do Ruska. Jediný český pivovar, který vlastní město, má asi 60 zaměstnanců, žádný nemusel v době krize nuceně odejít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…