Pivovar Dudák má svou vlastní hymnu

15.11.2014 13:30

Dudák Měšťanský pivovar Strakonice a.s. má vlastní hymnu. O hudbu i text se v rámci dlouholeté spolupráce a zcela zadarmo postarala legendární strakonická skupina Parkán. Autorem hudby je Ivo Trojan, frontman této legendární strakonické kapely. O text se postarala jeho žena Pavlína.

Pivovar Dudák má svou vlastní hymnu
Foto: Pivovar Dudák
Popisek: Pivovar Dudák, logo

„Uprostřed Strakonic na břehu řeky, stojí tam pivovar už dlouhý věky. Tisíce hospůdek tady na jihu, drží nás Dudákem poctivě v lihu,“ – těmito verši začíná píseň „Natoč nám Dudáka“, která je od léta hymnou strakonického pivovaru Dudák.

Stane se tak písní všech milovníků strakonického, výhradně nepasterovaného piva, které vaří poslední měšťanský pivovar v Česku.

„Vlastní hymna je věc, na kterou se nás naši pivaři často ptali. A kdy jindy by měla vzniknout, než v roce 2014, kdy slavíme 365 let od založení pivovaru?! Je to veselá, rytmická píseň, kterou si u půllitru oblíbeného strakonického piva, všichni hned začnou zpívat nebo pobrukovat,“ vysvětluje Jaroslav Tůma, ředitel Dudák Měšťanského pivovaru Strakonice a.s.

Hymna poprvé zazněla v červnu na pivovarské pouti. Od té doby ji Párkáni zahráli nejméně stokrát a bouřlivé reakce fanoušků překvapily i zkušeného Ivo Trojana. „Nestává se často, že publikum reaguje tak výjimečně spontánně a zpívá s námi od prvního verše. Za pár měsíců je z písně hit,“ uvádí Trojan.

Skupina Parkán zakomponuje tuto píseň „Natoč nám Dudáka“ do svého v pořadí již 9. CD, které bude nahrávat po Novém roce a pokřtí ho 1.8.2015 ve Volyni! (Pozn. Už dnes si každý může poslechnout první dvě sloky. Nahrávka začátku písně je v příloze tiskové zprávy).

Oboustranně prospěšná spolupráce skupiny Parkán a pivovaru Dudák trvá již několik let, na jejím základě složila skupina hymnu zcela zadarmo.

2. sloka Dudácké hymny:

A co ten výčepák, ať se tam nefláká,
jsem celí žízniví, natoč nám Dudáka.
Hrň do nás půllitry, voni se spijou,
Co chlastaj točený, vo dost dýl žijou.

Rf.: Heja heja hou, paříme gou,
Střízliví nás nedostanou.

Dudák - Měšťanský pivovar Strakonice a.s. letos slaví 365 let své existence. Od roku 2005 patří městu. V posledních třech letech investuje historicky nejvyšší částky do nutného rozvoje a obnovy pivovarských technologií. Vše zvládá bez půjček a funguje po odečtení nepeněžních operací (odpisů majetku) se ziskem. Pivovar Dudák zaměstnává 60 lidí. S celkovým prodejem téměř 63,5 tisíc hektolitrů v kalendářním roce 2013 patřil Dudák k pivovarům s největší produkcí v oblasti Prácheňska a Pošumaví. Pivovar Dudák udržuje klasickou výrobu a zaměřuje se na produkci nepasterovaného piva za použití poctivých surovin (sladu a chmele).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…