Pivovar Dudák přestává stáčet pivo do plastu, soustředí se na sklo

02.03.2020 21:14

Měšťanský pivovar Strakonice, a.s. rapidně sníží počet prodaných plastových lahví, do kterých stáčí pivo. Důvodem je snaha o to být co nejvíce šetrný k životnímu prostředí a neprodukovat zbytečný plastový odpad.

Pivovar Dudák přestává stáčet pivo do plastu, soustředí se na sklo
Foto: Pivovar Dudák
Popisek: Pivovar Dudák, logo

Z portfolia pivovaru, jenž jediný v republice patří městu, se ročně stáčel do plastu jen 11stupňový Sklepák, což představovalo zhruba 330 hl, tedy 0,5 % výstavu. To platilo jen do konce letošního února.

Kromě litrových PET lahví pro nefiltrované pivo Sklepák nabídne pivovar i skleněné litrové lahve, vratné a zálohované. "Doufáme, že tomu lidé dají přednost, dáme rok přechodné období, aby si zvykli, že Sklepák bude i ve skle. Po roce bychom rádi plasty zrušili," uvedl ředitel pivovaru Dušan Krankus. Tyto lahve budou zálohovány částkou 50 korun.

Prodej Sklepáka v plastu ale zatím nekončí. „Plastová pivní láhev by už neměla být dominantním obalem nejen pro toto naše pivo. Skleněný obal je pro nefiltrované pivo určitě vhodnější. Na druhou stranu nás ale nevratné plastové obaly ještě nějakou dobu neopustí. Sklepáka tedy bude možné zakoupit i ve skleněných vratných 1 litrových lahvích s patentním uzávěrem,“ uvedl Krankus. Měšťanský pivovar Dudák Strakonice se loni může pochlubit výstavem zhruba ve výši 57.200, což je o necelé procento více než v roce 2018 a o pět procent více než v roce 2017. Ročně prodává 60 procent piva v sudech, 40 procent v lahvích. Podle ředitele Krankuse klesá poměr prodaného točeného piva na úkor baleného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…