Plán pro ČR není stranou či hnutím, ale platformou, která tvoří řešení nezávisle na stranické příslušnosti

07.12.2016 15:39

Dnes, 6. prosince 2016, v prostorách Sněmovny Parlamentu České republiky proběhlo oficiální představení iniciativy Plán pro Českou republiku jejím zakladatelem panem Jiřím Dvořákem pod záštitou nezařazených poslanců Ing. Karla Fiedlera a Petra Adama.

Plán pro ČR není stranou či hnutím, ale platformou, která tvoří řešení nezávisle na stranické příslušnosti
Foto: Plán pro Českou republiku
Popisek: Plán pro Českou republiku

Iniciativa Plán pro Českou republiku stojí na třech hlavních pilířích. Prvním pilířem je po vzoru open source, veřejně tvořit program priorit pro Českou republiku. Druhým pilířem je hodnocení stávajících politických stran a míra, jakou priority Plánu pro ČR implementují. Třetím pilířem je vysvětlování občanům, jak reálně funguje politika, politické strany a stát prostřednictvím veřejných setkání s občany.

Projekt založil pan Jiří Dvořák: „Před rokem jsem začal zveřejňovat své názory o tom, jak vidím situaci v České republice. O rok později mám přes 14 tisíc fanoušků, spustili jsme Plán pro ČR a teď jsme zde ve Sněmovně. Není to projekt pro žvanily a zákulisní dohody, ale pro lidi, kterým není lhostejná budoucnost České republiky a už se nemohou dívat na to, jak nám ujíždí vlak!”

Plán pro Českou republiku není stranou či hnutím, ale platformou, kde se transparentním způsobem tvoří řešení nezávisle na stranické příslušnosti.

„Nepolitickou iniciativu Plán pro ČR proto pokládám za rozumný počin, který si klade za cíl formulovat názory a návrhy na řešení problémů na základě věcné, odborné a pragmatické otevřené diskuze širšího okruhu osob. Takový návrh a názor pak má šanci mít i větší podporu. Stejně tak za velmi prospěšný pokládám cíl vysvětlovat lidem všechny aspekty a pravidla politického dění,” říká Ing. Karel Fiedler, nezařazený poslanec, pod jehož záštitou tisková konference proběhla.

Projekt transparentnosti dosahuje využitím prvků z tzv. open source principů, podle kterých vznikl napřiklad operační systém Linux či Android.

Tiskovou konferenci též záštítil nezařazený poslanec pan Petr Adam, “Myšlenka open source mě fascinuje celá dlouhá léta, a i když jsem s tímto konceptem neuspěl na půdě strany, za kterou jsem kandidoval do Poslanecké sněmovny, jsem rád, že nejsem osamocen a že je možné tento ideál dále rozvíjet.”

Projekt najdete na stránce www.planprocr.cz nebo na Facebookovém profilu www.facebook.com/planprocr

Open source je označení programů, jejichž zdrojový kód byl poskytnut dalším vývojářům, kteří jej mohou studovat a většinou i upravovat a dále vylepšovat.

Co je Plán pro Českou republiku?

Plán pro Českou republiku je veřejný projekt, který propojuje osvědčené fungující principy tzv. Open source (Linux, Android, Wikipedia) s potřebou řešit důležité problémy, které se bohužel v důsledku nastavení politického systému, nejen v České republice, nedaří řešit.

Je Plán pro Českou republiku další strana či hnutí?

Není, Plán pro Českou republiku není strana či hnutí a nemá žádné ambice se jimi stát. Naopak, účast členů jiných stran je vítána ba dokonce žádána.

Kdo stojí za Plánem pro Českou republiku, kdo jej financuje?

Plán pro Českou republiku spustil z vlastní iniciativy pan Jiří Dvořák (www.facebook.com/jiridvorakentrypoint) na základě znalosti politického a občanského prostředí v České republice. Celý projekt, krom hostingových služeb, je realizován na základě dobrovolného přičinění všech zúčastněných, což jsou obyčejní občané z celé České republiky.

Jaký je hlavní cíl Plánu pro Českou republiku?

Hlavním cílem je změna životní úrovně v České republice. Cesta k této změne vede prostřednictvím jednoduchého, avšak zásadního programu, který je rozdělen do třech částí: budoucnost, minulost a přítomnost.

Budoucnost jsou naše děti. A kvalitní změna budoucnosti se skrývá ve změně systému vzdělávání. Současný systém vůbec nereaguje na změny ve světě 21. století a tudíž generuje lidi, kteří těžko hledají uplatnění na pracovním trhu a jsou lehce manipulovatelní.

Minulost jsou naši předci. Není možné odkládat důchodovou reformu. Se stárnutím populace je toto časovaná bomba. Vzhledem k tomu, že se jedná o problém, který je potřeba řešit systémově, nikdo jej nyní neřeší, protože přesahuje horizont 4 letého mandátu poslanců. Není možné tolerovat, že někteří naši občané tak zoufale živoří.

Přítomnost jsou lidé v produktivním věku. Není možné, aby se vyplácelo nebýt poctivý. Není možné, aby se vyplácelo nepracovat. Každé právo musí mít svoji povinnost. Proto prioritou jsou reforma justice, bezpečnostních složek a sociálního systému.

Jak chce Plán pro Českou republiku realizovat svůj program, když není stranou či hnutím?

Plán pro ČR stojí na třech pilířích.

První pilíř: transparentním způsobem, po vzoru Open source, vznik Programu (budoucnost, minulost a přitomnost)

Druhý pilíř: transparentním způsobem, po vzoru Open source, analyzovat programy stávajících stran do jaké míry implenetují priority definované v Programu vzešlého z prvního pilíře

Třetí pilíř: pořádat veřejná setkání s občany za účelem občanům vysvětlovat jak fungují politické strany, ekonomika a jak občané mohou věci ve svém okolí změnit ku prospěchu České republiky

Výše uvedené pilíře by měly vést k tomu, že občané uvidí, že program priorit vzniká transparentně a stejně tak i hodnocení stran. Tyto dva pilíře by měly občany motivovat dát na doporučení Plánu pro ČR jak ve volbách hlasovat. Společně s aktivním vzděláváním občanů v tom, jak fungují politické strany a náš stát, by měl vzniknout tlak na politické strany, aby implementovaly a následně realizovaly programové priority pro Českou republiku tak, jak budou definované v rámci iniciativy Plán pro ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …