Platby do fondu oprav jsou nyní daňově uznatelným výdajem

03.04.2015 11:35

Tisíce lidí, kteří pronajímají svůj byt, se mohou radovat: Platby, které dosud posílali každý měsíc do „fondu oprav“, nebyly dříve daňově uznatelným výdajem. A přestože tak ročně zaplatili i několik desítek tisíc korun, nemohli si je hned uplatnit ve svém daňovém přiznání.

Platby do fondu oprav jsou nyní daňově uznatelným výdajem
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Panelový dům v Litvínově

To ale nyní změnilo nové pravidlo Generálního finančního ředitelství. Podle pokynu GFŘ D-22 mohou pronajímatelé platby do fondu oprav uplatnit jako výdaj již v době úhrady a snížit si tím daňový základ.

Donedávna platilo, že peníze zaslané do fondu oprav nejsou daňovým výdajem v momentě jejich úhrady na účet společenství vlastníků, protože jimi zatím nebyla žádná oprava uhrazena. V této fázi se totiž v zásadě jedná jen o vytváření rezervy na budoucí opravy“.

Daňově uznatelným výdajem se tyto platby staly až v momentě, kdy společenství nějakou opravu domu skutečně uhradilo. A daňovým výdajem byl pak pro každého pronajímatele podíl na skutečných výdajích za opravy zaplacené společenstvím, který odpovídal spoluvlastnickému podílu vlastníka bytu na celém objektu.

To se ale nyní změnilo a podle nového pokynu Generálního finančního ředitelství D-22 platí následující:

- Platby vlastníka jednotky na provozní výdaje (do tzv. fondu oprav a na účet společenství vlastníků) jsou na straně poplatníka, který nevede účetnictví, daňovým výdajem v okamžiku jejich úhrady.

- Jsou-li platby (jejich část) určeny na technické zhodnocení společných částí, jsou daňovým výdajem po dokončení technického zhodnocení, a to formou odpisů.

- Pokud byly platby na provozní výdaje použity na technické zhodnocení společných částí, poplatník podle § 5 odst. 6 zákona o výdaje zahrnuté do základu daně v předchozích zdaňovacích obdobích sníží výdaje ve zdaňovacím období, ve kterém bylo technické zhodnocení dokončeno.

- O výdaje na technické zhodnocení se zvýší vstupní cena jednotky a do daňových výdajů se tyto výdaje promítnou formou odpisů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…