Platy ve zdravotnictví a sociálních službách chtějí hejtmani v pondělí probrat na celostátní tripartitě

28.05.2017 17:16

Už zítra odpoledne bude jednat celostátní tripartita, tedy Rada hospodářské a sociální dohody (RHSD - složená ze zástupců vlády, zaměstnavatelů a zaměstnanců), které se tradičně zúčastní i představitelé krajů. Mluvit se má i o vážné situaci ve zdravotnictví a sociálních službách. Jednání se uskuteční od 14:00 h v Lichtenštejnském paláci v Praze.

Platy ve zdravotnictví a sociálních službách chtějí hejtmani v pondělí probrat na celostátní tripartitě
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

„Jednání celostátní tripartity se samozřejmě zúčastním, sociální dialog je pro kraje naprosto zásadní. K čemu to vede, pokud se předem mezi zaměstnavateli, zaměstnanci a vládou témata detailně neprojednají, ukázala například situace se zvýšením mezd řidičů autobusů. Tehdy se rukojmími nešťastného nařízení vlády stali lidé, kteří kvůli stávce řidičů měli problém dostat se do práce,“ říká předsedkyně Rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová a dodává: „O to víc mě v souvislosti s pondělní tripartitou, která se koná pouze jednou ročně, mrzí, že premiér Bohuslav Sobotka nevyslyšel žádost hejtmanů a krajské zdravotnictví a sociální služby nezařadil na jednání jako řádný programový bod. Situace je přitom velmi vážná. Vrásky na čele nejen krajům, ale i městům a obcím, přidělává novela nařízení vlády č. 564/ Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Týká se i platů zdravotních sestřiček. Mají se zvýšit, ale kraje nemají, kde na to vzít.“

Právní předpis má od 1. července 2017 zvýšit platové tarify zaměstnanců v kultuře, nepedagogických pracovníků v regionálním školství, sociálních pracovníků, pracovníků v sociálních a komunálních službách a zdravotnického personálu. Zmiňovaným zdravotním sestrám by se tak měl zvýšit plat o 2 000 Kč. Jenže i když hejtmani několikrát žádali ministra zdravotnictví, aby poslal kritéria a podmínky dotačního programu, který má danou věc řešit a Miloslav Ludvík ho slíbil už v únoru, je konec května a dosud se tak nestalo. Navíc domluvenou schůzku, která se měla konat minulý pátek, ministr zrušil a nový termín Janě Vildumetzové nabídl až 1. června, tedy až po jednání tripartity.

Každá druhá z padesáti největších tuzemských nemocnic má přitom podle sondy, kterou provedl Seznam.cz, v současné době ekonomické potíže a musí zavírat oddělení. V zařízeních chybí lékaři a zdravotní sestry. Největší problémy jsou na internách nebo chirurgiích. Podle redakce například v pražské Thomayerově nemocnici zavřeli zhruba deset procent lůžek, v brněnské Fakultní nemocnici u sv. Anny a také v Semilech zase omezili provoz chirurgie.

Kraje ale do nekonečna nemohou dotovat vládní rozhodnutí o zvýšení platů, kterých před volbami přibývá (viz třeba zvýšení mezd řidičů autobusů). A to i přes to, že jednoznačně podporují, aby lidé za kvalitní práci dostávali dobře zaplaceno. Peníze pak nejen krajům, ale i městům a obcím, chybí jinde. Jak by se situace s úkoly navíc měla řešit, stojí v nedávném prohlášení Asociace krajů a Svazu měst a obcí. K dispozici je zde.    

O Asociaci krajů

Asociace krajů České republiky je otevřenou zájmovou nestranickou a nevládní organizací, která byla založena na základě zákonů České republiky. Členy Asociace krajů jsou všechny regiony České republiky, včetně hlavního města Prahy, která je ze zákona současně obcí i regionem. Asociace je názorovou platformou, která si klade za prvořadý cíl hájit a prosazovat společné zájmy krajů. Základním a společným zájmem krajů je péče o všestranný rozvoj území a o potřeby občanů v něm žijících. Více na www.asociacekraju.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…