Plzeňský kraj: Plzeňští studenti debatovali na půdě Evropského parlamentu

17.04.2022 20:33 | Tisková zpráva

Seznamování s fungováním Evropského parlamentu nemusí být úplná nuda, o tom se přesvědčili mladí členové Studentského parlamentu Plzeňského kraje.

Plzeňský kraj: Plzeňští studenti debatovali na půdě Evropského parlamentu
Foto: plzensky-kraj.cz
Popisek: Plzeňský kraj - logo

Přímo v Bruselu totiž zamířili k sídlu Evropského parlamentu, prohlédli si Parlamanentárium a zlatým hřebem jejich dvoudenní cesty byla debata s europoslancem Ondřejem Kovaříkem a hejtmanem Plzeňského kraje Rudolfem Špotákem v Plzeňském domě.

„Do podobných debat se studenty chodím s velkým očekáváním. Je to vzájemná komunikace, při které se obě strany vždy dozví něco nového. Oni se seznámí s tím, co obnáší práce v Bruselu a v Evropském parlamentu a pro mě je nejdůležitější, co se dozvím od nich – ať už to jsou témata, na která se ptají, nebo nám sdělí, co je trápí, nad čím přemýšlí a čemu by se chtěli věnovat. Dotazy, které padly při našem setkání v Plzeňském domě, byly tentokrát expertně velmi dobře postavené a studenty zajímala témata, která jsou z mého pohledu klíčová,“ nastínil průběh rozmluvy europoslanec Ondřej Kovařík, který se během debaty výborně doplňoval s hejtmanem Plzeňského kraje Rudolfem Špotákem. „Šlo o velmi příjemnou debatu, která s mnoha studenty pokračovala i po formálním skončení. Sám si z ní odnáším velmi pozitivní pocity, protože vidím, že kolem nás je mladá generace, kterou zajímá, co se děje kolem ní a aktivně se zajímá o veřejný život. To vnímám jako velmi dobrou vyhlídku do budoucna,“ doplnil hejtman Rudolf Špoták.

Téma žhavé debaty nemohlo opomenout aktuální otázky války na Ukrajině, energetickou vizi a další vývoj Evropy, ale také fungování Evropského parlamentu, nebo i osobní život politiků. „Já jsem se naučil přizpůsobit tomu, co nejlepšího daná země zrovna umí nabídnout, ale je pravda, že jsou věci, které ani v Belgii nahradit neumíte. Mně v této spojitosti napadnou základní suroviny jako je třeba plnotučná hořčice, mouka, tvaroh a vozím si třeba i domácí nakládanou zeleninu,“ prozradil studentům europoslanec Kovařík.

Velké nadšení z rozmluvy obou politiků neskrývaly ani tři desítky studentů parlamentu Plzeňského kraje. Ti přitom měli velmi nabitý program. Mimo prohlídky centra Bruselu s řadou památek a muzeí či památníku u Waterloo je nadchla především návštěva Parlamentária – největšího návštěvnického centra v Evropě, které je pomocí multimediálních průvodců zavedlo do samého srdce Evropského parlamentu a přiblížilo jim cestu k evropské spolupráci. Zároveň jim Parlamentárium odpovědělo na otázky - jak Evropský parlament funguje, jakým způsobem se jeho poslanci snaží řešit dnešní výzvy, jak vznikají zákony, proč je evropská politika důležitá a jak Evropská unie proměnila životy konkrétních lidí. „Ne každý si uměl představit, jak vypadá takový klasický den europoslance a my se mohli blíže dostat k tomu, jak to vše funguje v realitě. Moc hezky nám byla vysvětlena celá historie Evropy i její novodobé problémy. Jsem moc ráda, že mohu být součástí takových projektů, kde se můžeme lecčemu přiučit a sledovat, jak to vypadá a jak se to dělá v praxi,“ pochvalovala si cestu do Bruselu studentka čtvrtého ročníku plzeňského Gymnázia Luďka Pika Natálie Korandová.

Na dvoudenní cestu do Bruselu se vydali členové Studentského parlamentu Plzeňské kraje, který vznikl přesně před šesti lety. Jeho cílem je propojit studenty středních škol, gymnázií a učilišť a zkvalitnit studentský život v kraji. Jeho činnost zaštiťuje Středisko volného času Radovánek za podpory Plzeňského kraje a jeho členem se může stát prakticky každý student na základě vlastního zájmu. „Projekty jako takové si vymýšlí samotní studenti. My jsme pro ně jen jakousi pomocnou rukou a mostem mezi nimi a lidmi s rozhodovací pravomocí. Společně připravujeme projekty, které mladým umožňují nahlížet na chod kraje, politiky, či cestování do zahraničí. Podobná cesta do Bruselu je pak pro všechny velkou odměnou za jejich práci a aktivitu,“ vysvětlila koordinátorka Studentského parlamentu Plzeňského kraje Simona Andersová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…