Po 200 dnech nastal čas ochutnat sezónní speciál BUD B:STRONG z čerstvého chmele

14.03.2016 14:07

Od 15. března začnou vybrané restaurace po celé republice čepovat sezónní speciál BUD B:STRONG.

Po 200 dnech nastal čas ochutnat sezónní speciál BUD B:STRONG z čerstvého chmele
Foto: red
Popisek: Budějovický Budvar

Limitovaná edice speciálního piva o stupňovitosti 16 a obsahem alkoholu 7,5% obj. byla uvařena 26. srpna 2015 ve večerních hodinách z čerstvě sklizených hlávek Žateckého poloraného červeňáku. Hlávky vyrostly na chmelnici „U Splavu“, ve slavné lokalitě „Údolí Zlatého potoka“ u chmelařské obce Blšany. Chmel dodala společnost ARIX, a.s., která patří mezi přední české pěstitele a obchodníky s chmelem. Čerstvý chmel patří mezi nejvzácnější pivovarské suroviny, neboť se extrémně rychle kazí a musí být zpracován ve stejný den, kdy byl sklizen. Proto se v pivovarské praxi používá jen zcela výjimečně. V Budějovickém Budvaru vaří limitované edice piva z čerstvého chmele pravidelně již od roku 2012.

Chmelení sezónního speciálu proběhlo ručním přidáním výhradně čerstvých chmelových hlávek do mladinové pánve ve třech dávkách – nebyl tedy použit žádný sušený chmel. „Čerstvý chmel dodává pivu větší množství aromatických látek a poněkud výraznější, ale stále jemnou hořkost ve srovnání s chmelem sušeným. Protože již čtyři roky používáme chmel ze stejné chmelnice, můžeme u hotového piva dobře pozorovat ročníkové rozdíly způsobené odlišným počasím v daném roce. V každé várce našeho sezónního piva tak můžeme objevovat drobné odlišnosti zejména v aroma, charakteru a intenzitě hořkosti,“ vysvětluje Ing. Adam Brož, Ph.D., MBA, sládek Budějovického Budvaru. „Letošní ročník má ve srovnání s loňským jemnější hořkost, přičemž typické harmonické aroma Žateckého poloraného červeňáku je v chuťovém profilu plně rozvinuto,“ dodává Adam Brož.

Do zralého nefiltrovaného piva BUD B:STRONG se těsně před stáčením přidávají kvasinky v nejlepší kondici. „Pivovarské kvasnice podtrhují chuťový zážitek z tohoto piva svou velmi jemnou kvasnicovou chutí, typickou vůní a také charakteristickým zákalem. Limitovanou edici budeme opět dodávat pouze do vybraných restaurací, u nichž máme jistotu, že budou pivo dobře skladovat, ošetřovat, čepovat a také se budou starat o dokonalou sanitaci výčepů,“ uzavírá Adam Brož.

Nefiltrované pivo je totiž velmi náchylné ke kontaminacím. Protože se kvasinky usazují ve výčepním systému, je nutné výčep denně proplachovat vodou a jednou týdně důkladně vyčistit alkalickým prostředkem. Kvasinky mají také tendenci usazovat se na dně sudu, což může způsobit rozdílný zákal v průběhu čepování. Proto se sud má skladovat hrdlem dolů a obrací se až těsně před naražením. Také vyšší teplota skladování může výrazně poškodit chuť. Pivo BUD B:STRONG je nutné skladovat při teplotě 8-12 °C.

Sezónní pivo z čerstvého chmele se bude letos prodávat také v Itálii, Německu, Rusku, Řecku, na Slovensku a ve Spojeném království. Do restaurací bude dodáváno výhradně v sudech o objemu 20 litrů a podávat se bude v pohárech na nožce o objemu 0,3 litru.

Protože mimořádné chuťové vlastnosti piva BUD B:STRONG mohou správně vychutnat pouze zkušenější, zodpovědnější a vyzrálejší konzumenti, pivovar v doprovodné komunikaci upozorňuje na to, že BUD B:STRONG je nevhodný pro osoby mladší 21 let. Zároveň mladé lidi varuje před vyšším obsahem alkoholu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…