Počet autonehod opět narůstá. Mladým může pomoci projekt Dožij se dvaceti

12.11.2015 14:18

Až třetinu obětí dopravních nehod v Evropské unii tvoří mladí lidé ve věku 15 – 20 let. Sami přitom způsobí okolo 20 % všech kolapsů na silnicích*. Ani statistiky nehodovosti v České republice nenabízejí povzbudivější data – po několikaletém poklesu se počet autonehod opět zvyšuje, situace je vážná zejména mezi mladými řidiči. Alarmující stav chce změnit NF Kolečko – právě teď spouští projekt „Dožij se dvaceti“ určený středoškolským studentům v České republice.

Počet autonehod opět narůstá. Mladým může pomoci projekt Dožij se dvaceti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní vozy

„Pozornost veřejnosti se aktuálně stáčí k masivně medializovaným leteckým katastrofám. Přitom to jsou právě autonehody, které představují z hlediska četnosti vážný problém – tam dochází k největší úmrtnosti, a nezřídka bohužel u mladých řidičů. V roce 2014 jsme vyšetřovali téměř 86 000 dopravních nehod, při nichž zahynulo celkem 629 osob, z toho 51 bylo ve věku 15 – 20 let,“ upřesňuje Štěpánka Zatloukalová, mluvčí středočeské policie.

A právě na rizikovou skupinu mladých řidičů – „čekatelů“ či čerstvých držitelů řidičského průkazu – je zaměřen projekt nadačního fondu Kolečko „Dožij se dvaceti“. „Jedinou cestou, jak dosáhnout změny a snížit riziko nehodovosti u mladistvých, je smysluplná prevence. To si klade za cíl nový projekt, který chce interaktivní a přitom velmi názornou formou upozornit na důsledky lehkovážného jednání za volantem. Současně by měl studentům v nasimulovaných situacích ukázat, jak se má řidič zachovat, když se dostane do kritického okamžiku, kdy nezvládá jízdu,“ popisuje Linda Jandová, předsedkyně správní rady NF Kolečko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…