Podíl maďarských společností při výstavbě JE Paks II převýší 40 %

21.09.2017 15:12

Maďarské společnosti se budou na projektu výstavby dvou nových bloků maďarské jaderné elektrárny Paks podílet více než 40 procenty, oznámila projektová společnost MVM Paks II. Uvedla to na svém webu s odkazem na Alexeje Lichačova, generálního ředitele ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, která elektrárnu postaví.

Podíl maďarských společností při výstavbě JE Paks II převýší 40 %
Foto: Rosatom
Popisek: JE Paks II

Podle prohlášení společnosti MVM Paks II, která bude vlastníkem budoucí elektrárny, se Lichačov a maďarský ministr zodpovědný za činnosti spojené s výstavbou JE Paks II János Süli setkali, aby projednali úkoly, které je nutné vyřešit tak, aby stavební práce mohly začít v lednu 2018.

Lichačov po schůzce sdělil novinářům, že není nic, co by bránilo tomu, aby práce skutečně v lednu začaly. Dále dodal, že podíl maďarských firem při výstavbě bude přesahovat 40 procent, a zdůraznil, že příprava a realizace všech prací bude probíhat transparentně.

V současnosti jsou v elektrárně Paks provozovány 4 bloky s reaktory ruského typu VVER-440 postavené v letech 1974-1987, které zabezpečují více než polovinu elektřiny vyrobené v Maďarsku. Elektrárna se podle mezinárodních hodnocení řadí k nejbezpečnějším a nejspolehlivějším na světě.

Koncem roku 2014 Rusko a Maďarsko podepsaly dokument o výstavbě dvojice nových bloků jaderné elektrárny Paks s reaktory VVER-1200, nejmodernějšími reaktory vyvinutými Rosatomem. Tyto reaktory splňují nejnovější, tzv. pofukušimské bezpečnostní normy. Rusko poskytuje Maďarsku mezivládní úvěr ve výši 10 miliard eur, který pokryje 80 procent nákladů na realizaci projektu.

K možnému podílu českých firem na výstavbě nových bloků v Česku uvádí Jan Zdebor, poradce generálního ředitele společnosti Škoda JS: „Lokalizace v Čechách by mohla být výrazně vyšší než v Maďarsku, protože české podniky v minulosti postavily podle projektu dodaného z Ruska všechny české a slovenské jaderné elektrárny, které jsou dnes v provozu. Dokonce i kompletní sestavy reaktorů maďarské elektrárny Paks byly vyrobeny v Plzni. České firmy rovněž naše jaderné elektrárny udržují a modernizují, takže mají dlouhodobé a rozsáhlé zkušenosti s reaktory typu VVER. Stále ještě dodávají i do zahraničních projektů výstavby nových jaderných bloků, většinou do projektů Rosatomu s reaktory typu VVER, takže zkušenosti zatím neztratily.“

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…